Během roku cestují po celém světě. Byli už v Maroku, Indii, Španělsku a Řecku a právě teď mají na programu Českou republiku. Včera si v doprovodu Luďka Štipla ze sdružení Respekt a tolerance prohlédli židovské památky v Úsově a Lošticích. Ještě je čeká Slovensko, Maďarsko a Turecko.

„Náš program se jmenuje Kivunim. Název vychází z hebrejského slova kavana, což znamená smír, cestu, ale také úmysly. Cílem je otevřít těm mladým lidem svět a židovské komunity. Lepší než teorie ve škole jsou vlastní zážitky. Zároveň se studenti učí hebrejštinu a arabštinu,“ řekl ředitel celého projektu Eran Rosenberg.

Mnozí z chlapců měli na hlavách židovské jarmulky. V loštické synagoze si všichni zazpívali hebrejskou píseň. Zatímco jinde na svých cestách vstupovali do synagog, které slouží svému účelu, v Praze i v našem regionu poprvé našli svatostánky, z nichž je buď muzeum, anebo jsou prázdné. Nemá je kdo užívat.

„Je tady tolik prostoru a najednou člověk zjistí, že před sedmdesáti lety tu nebylo místo pro židovské obyvatele, kteří tu předtím po staletí žili,“ řekla studentka Leanne Silberbergová z amerického Portlandu.

„Mě zajímá historie a u vás jsou staleté domy nebo kostely na každém kroku. To mě fascinuje, protože to v Americe nemáme. Těší mě, když slyším, že Židé byli kdysi součástí místní kultury, ale zároveň mě naplňuje smutkem, že zmizeli,“ řekl Noah Stern z Los Angeles.

Na radnici v Lošticích dostali studenti slivovici a chléb obložený tvarůžky. Starosta Ctirad Lolek jim vyprávěl o městě i o snaze obnovit synagogu. „Už jsme procestovali tolik zemí, ale ještě se nám nikde nestalo, aby nás přijal starosta města,“ ocenil přijetí jeden ze studentů.

Ve skupině byl i Jesse Berkson, vnuk Edith Carterové – Knöpflmacherové, která pochází z Mohelnice a v Lošticích měla příbuzné. Přežila holocaust a po válce emigrovala do USA, kde dodnes ve svých dvaadevadesáti letech žije.