„Na čtvrtek jsme připravili Den litevské kuchyně. Mně osobně litevská jídla moc chutnají,“ uvedla zástupkyně ředitele jesenické hotelové školy Jarmila Koryťáková.

Nápad uspořádat zážitkový gastronomický den vznikl náhodou. Na škole je totiž na třítýdenní výměnné stáži šest studentů hotelové školy z litevské Klaipedy, kteří na jeden den dostali kuchyni školní restaurace do své péče, aby ukázali, co se vaří u nich doma. Litevská národní kuchyně je postavená především na bramborových a moučných jídlech.

Studenti z Litvy jsou na škole díky evropskému projektu Leonardo da Vinci. Doposud škola spolupracovala jen s profesory jejich školy. „Kluci se u nás učí české způsoby stolničení, obsluhy, barmanství. Zasvěcujeme je i do přípravy kávy v baristickém kurzu a v someliérském kurzu pronikají do tajemství vína,“ řekla Koryťáková.

Litevci se na české škole domlouvají anglicky a rusky a z českých zajímavostí chtějí poznat co nejvíce. Zúčastnili se i mezinárodní koktejlové soutěže Lázeňský pohár, který jejich hostitelská škola organizovala už podeváté.

Litevci jsou v Jeseníku na výměnné stáži. Už v červnu zamíří čeští studenti na oplátku do Litvy, aby se seznámili s jejich závěrečnými zkouškami a fungováním tamního školství. „Může jet jen šest studentů a výběr bude těžký. Do Litvy by se chtěli podívat všichni, takže se naši žáci začali hodně učit.