„Je před Vánocemi, takže hrajeme koledy a zpíváme. Snažíme se přispět k vánoční atmosféře,“ řekl František Chovanec, zástupce ředitele potravinářského učiliště.

Akce budoucích kuchařů, cukrářů, řezníků, prodavačů, číšníků a servírek má mezi lidmi z Jesenicka velký ohlas. Po několika metrácích sladkého cukroví se rychle zaprášilo.

Návštěvníci, kteří si v úterý nepřivstali a přišli do Kaple až kolem poledne, měli smůlu. Na své si přesto přišli ti, kteří dávají přednost sladkému. Studenti jim přímo před očima míchali drinky, flambovali ovoce nebo modelovali růže z taženého karamelu.

Budoucí řezníci se svými výrobky postarali zase o ty, kteří holdují masu. „Cením si práce učiliště. Mají se čím pochlubit. Veškeré výrobky jsou na výborné úrovni,“ chválil studenty František Surmík, který na vánoční akce chodí pravidelně.

Jeho ženu učarovaly vánočně prostřené tabule. „Stolování je úžasné. Obdivuji děti, jak jsou šikovné,“ řekla Ilona Surmíková a přiznala, že má ráda pestrost. Proto svou domácnost čas od času upravuje.

Slavnostní tabule měly velkou řádku obdivovatelů. Trojici žen doslova nadchly nezvykle skládané ubrousky. „Je to jednoduché. Skládají se jako harmonika,“ přispěchala s radou studentka Kateřina Šafářová a ženám předvedla postup. „Je to složité, ale moc hezké,“ reagovala Eva Bohuslavová. Přece jen si však půjčila papírový ubrousek a celý postup se šla pod dohledem studentky naučit.