Jedna skupina se vydala podél silnice, která vede ze Zábřehu po hrázi směrem k Lesnici, další uklízela okolí své školy, sousedních garáží a prostor kolem železniční trati.Sedm desítek žáků Střední školy automobilní v Zábřehu v rámci akce Ukliďme Česko

Práce měli všichni dost. „Nejčastěji jsme nacházeli láhve od alkoholu a drobné plasty. Objevili jsme ale také pytel s rozkládajícími se kostmi a vnitřnostmi zvěře. To bylo opravdu nepříjemné," řekl žák prvního ročníku Adam Chromý

V příkopech podél silnice do Lesnice se objevila i spousta kuriózních věcí. Za jedním keřem ležela bunda, mikina, vesta i ponožky, opodál byl pohozený batoh nebo dámské spodní prádlo.

Pneumatiky i letáky

Na hráz u Nového Dvora, kde se nachází významná přírodní lokalita Novodvorské meze, zase někdo vysypal stavební suť, prohnilé železniční pražce, ojeté pneumatiky nebo několik balíků reklamních letáků různých supermarketů, které měl zřejmě roznést do poštovních schránek.

Druhá skupinka, která uklízela přímo v Zábřehu, objevila u garáží za školou dokonce injekční stříkačky a také celou černou skládku.

„Loni jsme uklízeli na stejném místě podél silnice na hrázi a musím říct, že letos je nepořádku o něco méně. Ubylo hlavně velkoobjemového odpadu. Loni jsme našli tři ledničky, pračku i otoman, letos se nic takového neobjevilo," konstatoval pedagog Karel Crhonek.

Upozornil přitom, že zakládání černých skládek v přírodě je nejen nezákonné, ale i zbytečné, protože lidé mohou všechny tyto věci odvézt zdarma do dvou sběrných dvorů, které v Zábřehu fungují.

„Snažíme se to co nejvíce dostat do povědomí veřejnosti. Fakt, že odpadu kolem silnice ubývá, naznačuje, že osvěta funguje," dodal Karel Crhonek, který je zároveň zábřežským místostarostou. O likvidaci veškerého sesbíraného odpadu se postarala městská společnost EKO servis.

Odezva v celém regionu

Dobrovolnická akce na pomoc přírodě Ukliďme Česko se setkala s kladnou odezvou po celém regionu. Připojují se města, obce, školy a školy i různé spolky. Hlavní termín bude mít v sobotu 16. dubna. Příští víkend se tak na Šumpersku bude uklízet třeba ve všech městech, ale také na vesnicích. Připojí se třeba v Klopině, Hrabové, Lukavici, Oskavě, Rapotíně, Zborově, Horních Studénkách či Hoštejně.

Na Jesenicku se vydají vyčistit přírodu děti z jesenické základní školy i dětského domova a další dobrovolníci v Mikulovicích, Písečné, Hradci-Nové Vsi a na Rejvízu.

Akce Ukliďme Česko vychází z mezinárodně osvědčeného modelu nazvaného Let´s Do It! Tento typ úklidových akcí se konal už ve více stovce zemí světa a zúčastnilo se ho devět milionů dobrovolníků. Předloni akce získala Ekologického Oskara.