V dražbě, která se uskutečnila na půdě radnice, jej koupil šumperský rodák Martin Pacák. Za dům v historickém středu města nabídl 8,2 milionu korun.

„Jsem velký obdivovatel historických domů a v této oblasti se pohybuje i moje podnikání. Nakupuji a revitalizuji historické domy, ve kterých buduji byty. Stejný záměr mám i s domem u radnice,“ sdělil podnikatel, který po studiích opustil Šumperk a nyní podniká v Olomouci.

Šumperk nicméně dobře zná a ví, že ve městě je nedostatek bytů.

„Do budování bych se proto chtěl pustit co nejdříve. Pokud půjde vše dobře, s revitalizací bych chtěl začít do půl roku,“ uvedl Martin Pacák.

Pozemky přiléhající k ulici Šumavská v Šumperku, na nichž by měly vzniknout bytové domy a supermarket.
Kauza Šumavská má peprné dozvuky. Hoška odvolali a v šumperské koalici to skřípe

Podle něj je dům ve velice dobrém stavu. Město zároveň novému majiteli předalo podrobnou dokumentaci, která cestu k rekonstrukci zjednoduší.

V plánu má vybudovat čtrnáct apartmánů o velikosti zhruba 60 metrů čtverečních o dispozici 2+kk , v přízemí zůstanou obchodní prostory. Zatím není jasné, zda nový vlastník byty prodá, nebo je bude pronajímat.

„Vím, že dům je historickou kulturní památkou, rekonstrukce bude vedena citlivě a domnívám se, že i díky tomu bude náměstí zase o něco krásnější,“ doplnil podnikatel.

Budova bývalého domu dětí na náměstí Míru je nevyužitá od roku 2015. V prosinci 2018 schválili zastupitelé Šumperka její prodej za sedm a půl milionu korun zájemci, který v ní chtěl vybudovat pivovar s restaurací. Nedoplatil však kupní cenu, a tak byl dům opět k mání.

Chalupa Marka Dalíka v Bělé pod Pradědem je na prodej
Chalupa Marka Dalíka v Jeseníkách je na prodej. Za 24 milionů