Šumperská radnice nyní na novou cestu do Bratrušova zpracovává projekt a hodlá se ucházet o dotaci, která by pokryla převážnou část nákladů.

„Dotační tituly pro dopravní infrastrukturu jsou vypsané a máme velkou naději, že se žádostí uspějeme,“ sdělil místostarosta Tomáš Spurný.

Příprava záměru byla poměrně složitá, město se totiž muselo vypořádat s výkupem pozemků. Vlastníků dotčených parcel bylo mnoho a ne všichni měli vůli se s radnicí dohodnout. Vyjednávání o odkupu městu trvalo několik měsíců, než dospělo k úspěšnému závěru.

Ilustrační foto
Kam na čarodějnice? Vyberte si

Nebezpečná cesta po silnici

Cesta pro cyklisty bude mnohem bezpečnější, silnice na Bratrušov je totiž velmi frekventovaná. Provoz se navíc zvyšuje v době rekonstrukce vozovky na Červenohorském sedle, kdy ve směru na Bratrušov vede objízdná trasa.

Cyklostezka bude dlouhá zhruba pět kilometrů, devadesát procent úseku se nachází na katastru města Šumperk. Předpokládané náklady počítají zhruba s dvaceti miliony korun, z čehož pětaosmdesát procent by mohla činit dotace.

O cyklostezce do Bratrušova začala radnice vážně uvažovat před dvěma lety, kdy obdržela petici podepsanou pěti sty obyvateli Šumperka a Bratrušova.

Požadavek na samostatnou cestu pro kolaře petenti odůvodnili bezpečností cyklistů i chodců.

„Bratrušov je už poslední okolní obcí, kam ze Šumperku samostatná cesta pro cyklisty nevede,“ dodal Tomáš Spurný.

Nehoda na křižovatce ulic Puškinovy a K. H. Máchy v Šumperku
Mladík po dvou pivech boural v Šumperku. Takto to dopadlo

Spojka Zábřeh - Postřelmov v přípravě

Na dotace spoléhá také město Zábřeh, které chce postavit cyklostezku do Leštiny za necelých deset milionů korun.

„O příspěvek nyní žádáme Státní fond dopravní infrastruktury. Stavět začneme pouze v případě, že peníze získáme,“ uvedla mluvčí zábřežské radnice Lucie Mahdalová.

Ve stadiu příprav je i samostatná cesta pro cyklisty mezi Zábřehem a Postřelmovem.

„Nyní se vykupují poslední pozemky,“ doplnila Lucie Mahdalová. 

Ilustrační foto
Cyklostezka propojí Zábřeh s Postřelmovem, město už vykoupilo pozemky