Radnice se s majitelem snaží domluvit již pět let, ale zatím marně. „Problém je, že pražská firma, které neobydlená nemovitost patří, příliš nekomunikuje. Přesto se budeme snažit dále jednat. Stavební úřad spolu s orgánem státní památkové péče vypíše kontrolní prohlídku, ale nevíme, jestli se majitel dostaví, abychom s ním probrali další záměr se stavbou," sdělil vedoucí odboru výstavby šumperské radnice Luděk Felkl.

Před dvěma lety se u této budovy dokonce zřítila část zdi, podle Luďka Felkla ale zatím objekt dalším samovolným hroucením nehrozí. Případnou demolici by museli odsouhlasit také památkáři, budova totiž stojí v historické městské zóně.

Další ze šumperských „vředů" je bezesporu bývalá kotelna v Temenické ulici. V nové zástavbě bytovek a rodinných domků působí ruina jako pěst na oko. Bývalou kotelnu a přilehlý pozemek koupila získala v dražbě už v roce 2006 developerská společnost Agile Investment z Vysokého Mýta. Objekt chtěla zbourat a na jeho místě postavit obchodní centrum pro řetězec Interspar.

Jenže do plánů se tehdy vložilo občanské sdružení Senová, které výstavbu blokovalo tak dlouho, až z ní nakonec sešlo. Přišla totiž ekonomická krize a Interspar kvůli průtahům developerům vypověděl smlouvu. Nového nájemce do plánovaného obchodu firma z Vysokého Mýta nemůže najít a tak nic stavět nebude.

„Bohužel žádný posun nenastal. Nájemce nemáme, takže v dohledné době ani demolici staré kotelny neplánujeme. V celém projektu jsme přitom utopili miliony korun, jednalo se například o přeložky inženýrských sítí," uvedl jednatel společnosti Agile Investment Miloslav Uhlíř.

Ohyzdná kotelna, kolem níž pozemek zarůstá plevelem, lidem v okolí vadí. A to i těm, kteří před časem ochotně podepisovali petici občanského sdružení Senová proti nové stavbě.  „Lezou tam děti, občas také sprejeři a bezdomovci. Je to opravdu ostuda města, kotelna vypadá jak po bombardování," řekla Anna Julínková, která bydlí v nedaleké bytovce a na ruinu má výhled z okna.

Smutný osud kdysi nádherné Sanatorky

Historické snímky šumperské SanatorkyPoněkud stranou se nachází také bývalá plicní léčebna, které nikdo neřekne jinak než Sanatorka. Dnes by nikdo neřekl, že se dříve jednalo o jednu z nejhezčích šumperských dominant. Sanatorku vlastní holding Agel, kterému patří Šumperská nemocnice. Léčebna byla postavena v roce 1899 a původně měla švýcarský architektonický ráz. Ten ale vzal za své při četných přestavbách a opravách. Kvůli tomu se sanatorium nemělo šanci dostat na seznam chráněných památek.

Původně budova sloužila jako hydroteraupetický ústav, během 20. století se měnili majitelé i využití. Tisíce dětských pacientů se zde například léčilo s tuberkulózou, léčebna se stala věhlasnou v celém kraji. Od začátku 90. let je objekt prázdný. V minulosti se objevilo několik nápadů, jak by bylo možné Sanatorku využít, například jeden čas se o něj zajímala zahraniční charitativní organizace, spekulovalo se také o tom, že by zde mohl být hotel. Nemovitost ale od Agelu nikdo nekoupil.

Sanatorka je nyní natolik zchátralá, že vlastník plánuje demolici, s opravou rozhodně nepočítá. Hned tak se ale s bouráním nezačne. „O povolení k odstranění stavby vlastník zatím nepožádal," řekl Luděk Felkl ze stavebního odboru radnice.

Smutný osud potkal i bývalou textilní manufakturu v ulici Generála Svobody. Ta sice chráněnou památkou je, ale vlastník dům neopravuje a ten se postupně rozpadá. Majitel z Brna navíc vůbec nekomunikuje s památkáři ani úřady. V současné době je na majetek vlastníka uvalena exekuce.