Před časem to byl například vůz, který v noci projel z Husitské ulice na pěší zónu. Na tom by nebylo nic tak pozoruhodného, snad jen že obě ulice v úzkém průjezdu spojují schody. Mladý řidič i jeho spolujezdec byli mírně podnapilí, takže alkohol jim dodal kuráž na kaskadérský kousek. „Zkoušeli, co všechno auto vydrží, snad se mělo jednat o nějakou sázku,“ řekl ředitel Městské policie v Šumperku Zdeněk Dočekal.

Ostatně z víkendových nocí, kdy se mladí lidé chodívají bavit, bývají záznamy pestré. Mnoho rozjuchaných pánů a dam se již přesvědčilo, že ulice není nejvhodnějším místem k vykonání tělesné potřeby. Vedle ostudy museli zaplatit také pokutu.

Někdy se ale jedná o daleko závažnější trestné činy, při kterých bdělá kamera sehraje důležitou roli. „Díky kamerám se před časem podařilo odhalit pachatele znásilnění. Napadená žena se totiž objevila na našem záznamu, pachatele pak policisté vytipovali z osob, které se kolem ní pohybovaly,“ vysvětlil ředitel Dočekal.

Někdy ale kamera také může pomoci tam, kde nejsou ochotni pomáhat lidé. Před několika dny monitor ukázal ženu, která bezvládně ležela před šumperským nádražím. Kolemjdoucí chodili lhostejně kolem ní. Záchranáře přivolali až strážníci.

Veškeré kamerové záznamy se na městské policii uchovávají přibližně deset dní. Oprávnění si je vyžádat má pouze policie. „Zatím jsme se nesetkali s tím, že by si o možnost prohlídky záznamu požádala soukromá osoba. Vyhovět bychom určitě nemohli,“ dodal Dočekal.

Přečtěte si: V Jeseníku jsou kamery funkční i falešné