První studie na zřízení školky pro batolata v Šumperku pochází z roku 2014.

„Když jsem s tímto nápadem přišla, o dvouletých dětech ve školkách se nemluvilo. Viděla jsem tlak rodičů, kteří se potřebovali vrátit zpět do zaměstnání. Přesvědčovala jsem vedení města, že je taktické na nic nečekat a takové zařízení vytvořit,“ řekla Yvona Šimková, ředitelka Veselé školky Šumperk, pod níž „zelená“ školka v Temenické ulici spadá.

Potřebnost školky se ukázala záhy po jejím otevření loni v září.

„V současné době máme přebytek dětí, které by sem chtěli rodiče umístit,“ dodala Yvona Šimková.

Dvě oddělení školky v současnosti navštěvuje 36 dětí. Jedním z rodičů, kteří mají s jejím fungováním osobní zkušenost, je místostarosta města Jakub Jirgl.

„Je to dobrá volba. Když dítěti jsou dva roky a má ještě plenky, moc jiných příležitostí v Šumperku není,“ poznamenal.

Malé děti nepobývají dohromady s ostatními, chod školky má totiž svá specifika. Dvěma učitelkám v každé třídě pomáhá chůva či asistentka pedagoga. Děti mají také volnější režim: dříve například chodí na procházky nebo svačí.

„Dvouleté děti jsou ještě malé, potřebují velmi individuální přístup. Potřebují opečovávání. Nemají ještě upevněné hygienické návyky, nemají dobrou sebeobsluhu. Je třeba dostatek kvalitního personálu, aby mohl potřeby dětí uspokojit,“ dodala ředitelka Šimková.

Na rekonstrukci školní budovy stavbaři pracovali od května 2017 do loňského srpna. Akce včetně vnitřního vybavení a úpravy zahrady vyšla na dvacet milionů korun, sedmnáct milionů pokryla dotace.

Izabela J., Červená Voda
Nově narozená miminka na Šumpersku a Jesenicku - 16. týden 2019
Ilustrační foto.
V Šumperku hubí potkany v kanalizaci. Pomoci mohou i lidé