Tomuto kroku předcházela petice nespokojených obyvatel panelového sídliště, kterým před obchody a na autobusové zastávce vadí opilci a bezdomovci. Po radnici chtěli, aby situaci řešila.

„Na autobusové zastávce i u obchodu se často zdržují bezdomovci, zásobí se pivem a vínem a pak tam vydrží hodiny. Někdy jsou agresivní, hádají se a rvou. Děti jezdí na kroužky do centra města autobusem a dost se jich bojí," řekla Iva Hlaváčková, která na sídlišti bydlí.

Pokud si všem různé existence dělají alkoholový piknik na autobusové zastávce, městská policie je pokutovat může. Kromě vyjmenovaných lokalit totiž prohibiční vyhláška zahrnuje všechny autobusové zastávky ve městě. Problém je ovšem s vymáháním sankcí. „U lidí, kteří prakticky žijí na ulici, je pokuta prakticky nevymahatelná, protože zpravidla nic nemají. Řešíme to alespoň vykázáním," sdělil ředitel šumperské městské policie Zdeněk Dočekal.

Podle tajemníka šumperské radnice Petra Holuba, ani vykázání lidí z míst, kde je popíjení alkoholu zakázáno, není účinným řešením. To ale zřejmě ani neexistuje. „Pokud někoho vykážete s láhví vína, problém se přesune jen o kousek dál," domnívá se Petr Holub.

Radnice svou vyhlášku vydala před několika lety, v současné době je v ní už sedmnáct lokalit, kde se venku popíjet nesmí. Kromě zmíněných zastávek MHD se jedná také o prostory před markety, parky a v poslední době přibyly místa před vietnamskými večerkami. Petice proti opilcům od lidí z Temenického sídliště nebyla totiž jediná. Podobně si obyvatelé Šumperku stěžovali na nepořádek před asijskými obchody v ulici ČSA i Generála Svobody. „Hlídky tato místa kontrolují, někdy nás i volají lidé. Sady 1. máje a vietnamské večerky patří z hlediska nepovolené konzumace alkoholu k problémovým," dodal Zdeněk Dočekal.