„Jedná se o velmi lukrativní místo. Architektonickou studii, jak by bylo možné prostor využít, bude zpracovávat firma Knesl a Kynčl. Nejdříve ale musí radnice nemovitosti získat do vlastnictví a vyřešit nájemní vztahy s firmami, které prostory užívají," sdělil tajemník šumperské radnice Petr Holub.

Budovy, ve kterých mimo jiné sídlí Česká pošta či obchod s barvami, chce radnice zbourat. Demolice čeká i nákladovou rampu. Zatím radní uvažují, že na místě ponechají jen jeden dům u viaduktu, ve kterém nyní sídlí Armáda spásy.

„Kromě jiného by v prostoru mělo vzniknout velké parkoviště pro osobní auta i zájezdové autobusy. Je to rozsáhlý pozemek, architekti určitě navrhnou zajímavé řešení," dodal tajemník Holub.

Původní představa města byla taková, že by se do zmíněného prostoru přesunulo celé autobusové nádraží. Záměr ovšem narazil na nesouhlas podniku ČSAD, který stání pro linkové autobusy přemístit nechce.

Náklady na úpravu místa se budou zřejmě pohybovat v řádu desítek milionů korun, jen předloňská oprava placu před halou vlakového nádraží vyšla na 11 milionů korun. Tehdy podstatnou část účtu pokryla dotace z evropských peněz a stejným způsobem hodlá město postupovat i při plánované rekonstrukci v Jesenické ulici.