„Mám ročního syna, ale dovedu si představit, že pokud bych dostala velmi výhodnou pracovní nabídku, školku bych zkusila dřív než ve třech letech. Už nyní uvažujeme o paní na hlídání, do práce se potřebuji vrátit co nejdříve, splácíme totiž hypotéku," řekla Jana Grulichová ze Šumperku, která je v současné době na rodičovské dovolené.

Zelená škola by se měla začít přestavovat příští rok, náklady se budou pohybovat kolem pětadvaceti milionů korun. „Zhruba dvacet milionů by měla pokrýt dotace z regionálního operačního programu," sdělil místostarosta Tomáš Spurný.

Budova je nyní nevyužitá, kdysi zde bývaly třídy Základní školy Sluneční. Žáků ale postupně ubývalo, takže nyní všem ročníkům bohatě dostačuje centrální školní budova.

Podle ředitelky Veselé školky Yvony Šimkové bude o umístění dvouletých dětí ze strany rodičů zájem.

„Máme již jednu speciální třídu, ve které jdou děti ve věku od dvou do tří let. Mají poněkud jiný režim uzpůsobený věku. Rodiče mají možnost využít také soukromé jesle, ale tam jsou náklady podstatně jinde, než v mateřské škole," řekla Yvona Šimková.

U Sluneční postaví gymnastickou halu

I do ostatních školských zařízení bude město v nadcházejících letech velkoryse investovat. Vyplývá to z plánu rozvoje města do roku 2019, který radní nyní aktualizovali.

„Tento strategický dokument budou schvalovat zastupitelé," uvedla mluvčí radnice Olga Hajduková.

Už příští rok se také například počítá se stavbou gymnastické tělocvičny, která vyroste u Základní školy Sluneční.

Nová sportovní hala přijde na patnáct milionů korun, čtyři miliony přislíbil Olomoucký kraj.

„Gymnastické oddíly na naší škole působí dlouho, dochází do nich kolem sto padesáti dětí. Současná tělocvična již kapacitně nestačí, máme sportovní třídy a gymnasté potřebují trénovat. Za novou halu jsme velmi vděční, bude hodně využitá," zmínil ředitel Základní školy Sluneční Hynek Pálka.

Miliony korun ale pohltí i další základní školy i mateřinky, do dvou let se například počítá se zateplením Mateřské školy v Jeremenkově ulici.

Základní školu Vrchlického čeká kompletní oprava budovy jídelny a novou fasády také dostane historická budovy obchodní akademie i základní umělecká škola.