„Své návrhy na udělení Ceny města Šumperka za rok 2015 v různých kategoriích zaslalo přibližně sedmdesát lidí. Tento počet je každý rok zhruba stejný. Řada navrhovatelů je aktivních dlouhodobě a tipy na ocenění posílá každým rokem," sdělila mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

Jedinou kategorií, v níž zastupitelé cenu letos neudělili, byla ekologie.

Ceny se rozdávaly v kategoriích kultura, vzdělávání, drobné podnikání, architektura, podnikání a svého majitele už má i cena mladých.

Ocenění za sport si odnesl sjezdař Ondřej Bank, který před nedávnem ukončil kariéru.

Cenu za přínos městu získal Petr Konupčík, dlouholetý pracovník Střediska volného času Vila Doris, který loni oslavil sedmdesát let.

Šíře jeho zájmů je nekonečná. Působil na poli sportovním jako atlet i trenér, patří mezi hlavní organizátory cyklu besed Via Lucis i festivalu Město čte knihu.

Je také velkým propagátorem sci-fi, v jehož duchu se nesl i slavnostní večer.

Cenu za humanitární čin obdrželi manželé Hožďorovi, Markéta Smrčková a Petra Slámová, kteří zachránili život dívce, jež v létě zkolabovala za přechodem pro chodce v Lidické ulici.

Společně jí poskytovali umělé dýchání a masáž srdce až do příjezdu záchranářů. Díky pohotové pomoci čtveřice kolemjdoucích dnes dívka žije plnohodnotným životem. 

Držitelé Ceny města Šumperka za rok 2015

Kultura – Roman Janků

Roman JankůV loňském roce se svou J+D agenturou zorganizoval již patnáctý ročník cyklu koncertů klasické hudby Klasika Viva. Podílí se na organizaci a dramaturgii přehlídky mladých talentů v klasické hudbě Preludium Aloise Motýla. Roman Janků pořádá i jeden z největších festivalů klasické hudby Klášterní hudební slavnosti. Osmý ročník konaný v červenci převážně v Šumperku v klášterním kostele, ale také v Jeseníku, Bludově, Krnově, Králíkách a v Rapotíně, přinesl do regionu velice ojedinělé představení barokní opery. Patronkou tohoto festivalu je známá houslová virtuoska Gabriela Demeterová.

Sport – Ondřej Bank

Ondřej Bank při on-line rozhovoru pro DeníkÚspěšný český sjezdař byl mimo jiné v roce 2011 vyhlášen Králem bílé stopy, tedy nejlepším českým lyžařem. Poprvé na sebe výrazně upozornil 6. místem na mistrovství světa v kombinaci ve Svatém Antonu v roce 2001. Od té doby se s ním muselo počítat při všech světových závodech. Jeho doposud nejlepší výsledky jsou třetí místa v superkombinaci ve Světovém poháru v Beaver Creeku 2006 a v Kitzbühelu 2014. Na olympiádě v Soči v roce 2014 byl sedmý v superkombinaci, devátý v super-G a pátý v obřím slalomu. V roce 2015 na MS v Beaver Creeku byl sedmý ve sjezdu. Před několika týdny Ondřej Bank oznámil ukončení své sportovní kariéry.

Vzdělávání – Základní umělecká škola Šumperk

Základní umělecká škola oslavila v roce 2015 již 70. výročí svého založení. Za dobu své existence vychovala mnoho žáků, kteří reprezentují nejen školu, ale i město Šumperk. Ve škole působila řada výrazných pedagogických osobností, jejichž význam přesáhl hranice regionu. Právě zde vznikla a působila řada uměleckých souborů a uskupení, z nichž některé vystupují na šumperské kulturní scéně dodnes. Žáci, absolventi i učitelé školy zásadní měrou ovlivňují kulturní a společenský život v regionu. Mnozí absolventi nacházejí uplatnění v některém z uměleckých oborů, které škola nabízí.

Drobné podnikání – Kavárna Pikola

Jiří Giesl úspěšně provozuje rodinnou cukrárnu a kavárnu Pikola v historickém jádru města Šumperku. V kavárně se konají i drobné kulturní pořady. V květnu 2015 byla kavárna Pikola spolupořadatelem jedinečného kávového festivalu Dny kávy, který se konal v šumperském divadle. V září 2015 Jiří Giesl společně s dalšími přáteli uspořádal první šumperský food festival Sousedská žranice, na který navázal druhým pokračováním v prosinci téhož roku. Obě akce se setkaly s výjimečným zájmem veřejnosti a nastartovaly trend návratu veřejného života do historického centra města.

Architektura – rekonstrukce Pramet Tools, s.r.o.

V Uničovské ulici nyní příchozí vítá nová, moderně navržená vrátnice, která svým pojetím navázala na zrekonstruovanou administrativní budovu a společně s parkovací plochou a budoucími úpravami okolí naprosto mění vzhled tohoto místa.

Podnikání – výrobní společnost Elzaco, s.r.o.

Z původní elektrikářské firmy orientované na průmyslové instalace se přeorientovala na služby v oblasti automatizace a kompletních dodávek malých vodních elektráren. Svou technickou úrovní a hlavně zajímavou filozofií řízení je příkladem v podnikání. Úzkou spoluprací se Střední průmyslovou školou v Šumperku přispívá k výchově a podpoře tolik potřebného technického vzdělávání mladé generace.

Cena mladých – Denisa Venosová

Denisa Venosová ze Šumperka na regionálním kole Miss Aerobik v OlomouciFinalistka mezinárodní soutěže Československá Tipsport Miss Aerobik 2015. V roce 2011, 2012 a 2014 byla na mistrovství České republiky druhá v aerobiku a získala titul vicemistryně.

V roce 2015 se umístila na republikovém mistrovství na 5. místě.

Humanitární čin – Manželé Hoždorovi, Petra Slámová, Markéta Smrčková

Manželé Lucie a Jiří Hoždorovi a Markéta Smrčková společně pomohli pětadvacetileté dívce, která zkolabovala při těžké srdeční arytmii.Za přechodem pro chodce u Lidické ulice zůstala 22. června 2015 bezvládně ležet na zemi dívka. Bohužel ji pár lidí minulo, aniž by jí pomohli. První se u ní zastavili s vozidlem manželé Hoždorovi a zavolali záchranku. Záhy byla na místě také paní Markéta Smrčková, která pracuje jako ošetřovatelka šumperské Charity. Ve stejnou chvíli se u kolize náhodně také ocitla zdravotní sestra Petra Slámová. Tito lidé, kteří se dříve neznali, začali společně poskytovat umělé dýchání a masáž srdce až do příjezdu záchranné služby. Srdce dívce naskočilo po příjezdu záchranářů, kteří dvakrát použili defibrilátor. Rozhodující byly ovšem první minuty pomoci, díky které žena nadále žije plnohodnotným životem.

Přínos městu – Petr Konupčík

Petr Konupčík.Dlouholetý pracovník Střediska volného času Doris Šumperk a nyní velmi aktivní důchodce oslavil loni 70 let. Šíře jeho zájmů je téměř nekonečná jak na poli sportovním (bývalý atlet a trenér), tak i vzdělávacím a kulturním. Petr Konupčík patří mezi hlavní organizátory cyklu besed Via Lucis a úspěšného festivalu Město čte knihu. Je známý jako velký propagátor sci-fi a fantasy literatury a v této oblasti patří mezi uznávané odborníky. Zároveň je autorem více než dvaceti scénářů k dokumentárním filmům například Tam, kde kopce bloudí a Místy déšť. Za posledních deset let se ve spolupráci se společností Vistafilm podílel na dokumentu Město Šumperk, Čas lovců a dokumentech o zajímavých osobnostech, například o docentu Adamovi, předním českém revmatologovi.