„Naším záměrem je zároveň provozování dalšího sběrného dvora v Anglické ulici. Sběrné dvory by měly být dostupné ze všech městských částí, proto je místo v Příčné ulici velmi dobré,“ sdělil šumperský starosta Zdeněk Brož.

Nový sběrný dvůr představuje investici za si 12 milionů korun, milion a půl dá město z rozpočtu.

Odpad, který patří do sběrného dvora, ale dosud často končí u popelnic. Své o tom vědí například obyvatelé Jugoslávské ulice.

„Před časem k popelnicím někdo vyhodil postele, matrace a dokonce počítačový monitor. To samozřejmě přitahovalo děti, jednou matrace dokonce zapálily, do monitoru se zase strefovaly kameny. Stěžovali jsme si několikrát, ale nikdo s tím nic neudělal. Ty věci se tam válí již několik měsíců,“ řekla Marie Vykonalová, která v Jugoslávské ulici bydlí.

Se stížností neuspěla ani u městské policie, nikdo totiž majitele vyhozených věcí neviděl. Podle úředníka z odboru životního prostředí šumperské radnice Jaromíra Komárka v popelnicích končí nevhodný odpad často. Lidé tak šetří za transport do sběrného dvora.

„Bohužel je to běžné, často se jedná o elektrospotřebiče nebo chemikálie, jako jsou zbytky barev nebo dokonce ředidla. Je to sice přestupek, protože se jedná o porušení obecní vyhlášky, ale vypátrat viníka bývá problematické. Věci, které se válejí u popelnic, pak město musí odvézt na své náklady,“ řekl Komárek.

Ve sběrném dvoře mohou lidé odevzdat odpad bez poplatku, ten je již zahrnutý v povinné platbě za odpady, která v Šumperku činí 492 korun ročně za osobu.

Podle Komárka není dosud ideální ani třídění odpadu v domácnostech.

„Situace se za poslední roky zlepšila, ale stále se nám objevuje například sklo v kontejnerech na plasty a naopak. Odpad se pak sváží na linku do Rapotína, kde ho musejí dále dotřídit,“ dodal Komárek.