„O vybudování rondelu na křižovatce u soudu skutečně uvažujeme s ohledem na frekventovanost a nebezpečnost tohoto místa. Již z dřívější doby je zpracována studie, která vyhodnocuje danou lokalitu jako vhodnou pro vybudování kruhového objezdu. Pozitivní stanovisko k takovému dopravnímu řešení dala i komise dopravy," uvedl šumperský místostarosta Tomáš Spurný.

Peníze na zhotovení projektové dokumentace jsou už vyčísleny v akčním plánu města na roky 2017 a 2018. Jen příprava stavby celkem vyjde na osm set tisíc korun.

„Realizace záměru je možná v letech 2018 až 2019. Samozřejmě budeme jako u všech ostatních akcí zkoumat i možnost čerpání dotačního titulu. V daném případě však nevidíme jako pravděpodobné financování ze strany Olomouckého kraje," dodal Tomáš Spurný.

To potvrdila i mluvčí olomouckého krajského úřadu Kamila Navrátilová.

„Jedná se o místní komunikace, nikoliv krajské silnice. Hejtmanství okružní křižovatku v Šumperku ve schváleném seznamu plánovaných akcí nemá," sdělila Kamila Navrátilová.

Řidiči by rondel vesměs přivítali

Řada motoristů by rondel na frekventovaném místě ocenila.

„Křižovatka je to nepřehledná, protože je příliš rozlehlá. Zejména když je člověk na vedlejší, těžko udržuje přehled, zda nejede z hlavní silnice auto. Je tu také velký provoz. Měly se sem dát už dávno alespoň semafory," domnívá se řidič Jiří Jaryn ze Šumperku.

Poslední ze čtyř šumperských okružních křižovatek byla dostavěna před koncem loňského roku v Temenické ulici. V tomto případě ale její vybudování kraj z převážné části hradil. Celkové náklady činily kolem dvanácti milionů korun.

„Rondel u borovice byla zcela odlišná a specifická situace, kdy se naskytla možnost okamžitě čerpat prostředky z regionálního operačního programu. My jsme byli v daném okamžiku připraveni. Disponovali jsme projektem včetně všech povolení," vysvětlil Tomáš Spurný.