„Z nich zůstane pět jako rezerva pro případ pozdějšího udělení odkladu, kdy se dítě vrací ze základní školy. Musí se rovněž počítat s místy pro děti, které se v průběhu školního roku s rodiči do města přistěhují," uvedla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

Letos poprvé v Šumperku je počet volných míst v mateřinkách větší, než kolik dětí dorazilo k zápisu. Ale všechny žadatele se podařilo uspokojit již loni.

„Silné ročníky už zamířily do základních škol, dětí je nyní méně," konstatovala vedoucí oddělení školství šumperské radnice Zdeňka Brijarová.

Kapacita se nenaplnila ve Veselé školce v Prievidzské ulici, která se nachází ve velkém panelovém sídlišti. V létě se bude konat dodatečný zápis, přijato může být od září ještě šestadvacet dětí.

„Zápis bude určen dětem ve věku od dvou let. O tuto možnost rodiče jevili velký zájem. To jsme zjistili na základě ankety, kterou odbor školství vypracoval a zveřejnil na webových stránkách města," doplnila Olga Hajduková. Podrobnosti a podmínky k zápisu těchto dětí budou k dispozici na webu Veselé školky.

„Chceme otevřít třídu pro děti ve věku od dvou do tří let. Pro rodiče to bude výhodné, protože školné je stejné jako v ostatních třídách mateřské školy," konstatovala ředitelka Veselé školky Yvona Šimková.

Za školné v šumperský mateřinkách rodiče měsíčně platí 460 korun, poplatek se netýká předškoláků. Kolem třiceti korun denně ve školce stojí strava. V Šumperku fungují také soukromé jesle v Evaldově ulici, tam jsou ale náklady za pobyt dítěte při celotýdenní docházce vyšší.