„Bylo to takové zvláštní dunění. Všechno se doma trochu zatřepalo, asi na vteřinu,“ řekla čtenářka z Loučné nad Desnou, která Deník na událost upozornila.

Zemětřesení zadokumentovaly přístroje Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Měření seismické aktivity v oblasti Jeseníků geofyzikální ústav provádí v Králíkách, tamní stanice jako jedna z patnácti v republice funguje od roku 2008.

Hodnota 2,8 Richterovy stupnice stanoví, že se jedná o otřesy většinou nepocítitelné. Takových seismických aktivit se na světě zaznamenáno denně kolem tisíce.

V České republice bývají citelná zemětřesení vyskytují několikrát do roka, ale otřesy bývají jen slabé, obvykle do 4. stupně Richterovy škály. Nejaktivnějšími oblastmi jsou mariánskolázeňský zlom,  zejména Kraslicko v Karlovarském kraji a hronovsko-poříčský zlom v kraji Královehradeckém. Zemětřesení se objevují v zemětřesných rojích.

Nejsilnějším zaznamenaným rojem na Kraslicku byl roj z října 2008 s epicentrem u vsi Nový Kostel. Nejsilnější otřes  se vyšplhal až na pětku Richterovy stupnice. To je ale stále ještě kategorie „slabé zemětřesení, které sice způsobuje citelné otřesy, ale materiální škody jsou nepravděpodobné. Dalšími našimi oblastmi s občasnou aktivitou jsou Český les, Opavsko a východní část Krušných hor.