Mezinárodní folklorní festival přivítá zahraničí účinkující ze Srbska, Turecka, Portugalska, Alžírska, Kypru, Francie a Slovenska.

„Kulturní soubor z daleké Číny čítá třiadvacet členů,“ uvedl Jakub Ston, viceprezident festivalu Jakub Ston. Čínští hosté představí  své kulturní tradice zejména v oblasti tance a hudby. „Taneční složka vystoupení čínského souboru divákům představí lyrický skupinový tanec květinových víl, poetické sólové tance a také specifickou sečuánskou operu střídání masek,“ upřesnil Jakub Ston.

V hudební části vystoupení se představí Národní komorní orchestr Xin Yi, jehož členové zahrají tradiční písně na exotické nástroje, jako jsou loutně podobná pipa, dvoustrunné čínské housle erhu, čínský cimbál a citeru.

Velice atraktivní poté bude vystoupení na bubny, diváci uslyší čtyři skladby. Početná delegace ze Šanghaje se ale nebude prezentovat pouze svou typickou hudbou a tancem. Výprava z Číny v rámci folklorního festivalu představí také své nehmotné kulturní dědictví, jako je malířství, kaligrafie, háčkování a výroba vonných sáčků.

„Vytváření těchto druhů umění bude možné zhlédnout v areálu Pavlínina dvora při zahájení pátečního a sobotního hlavního programu, nebo také v Informačním centru Šumperk v sobotu 19. srpna v dopoledních hodinách,“ doplnil Ston.

Stejně jako ostatní účastníci festivalu se čínští umělci šumperskému publiku představí především při hlavním festivalovém programu v pátek 18. a v sobotu 19. srpna v Pavlínině dvoře. Vstupné na tyto dva koncerty je ve výši sto korun, děti a důchodci zaplatí o dvacet korun méně, děti do pěti let mají v doprovodu rodičů vstup zdarma. Více informací naleznou zájemci na www.festivalsumperk.cz a na facebookových stránkách festivalu. 

Ara hyacintový.
Na Krásném u Šumperku mají sraz papoušci, dorazí i metrový ara hyacintový
Vizualizace budoucí podoby bazénu v Šumperku
Šumperská radnice již shání úvěr na opravu bazénu