„Připravený bude velmi pestrý program. Na své si přijdou milovníci historie, neposedné děti, labužníci a ctitelé dobrého jídla, pití a zábavy, ale i lidé, kteří touží po tajemné atmosféře, již navozuje právě magičnost a kouzelnost svatojánské noci opředená řadou pověstí a tradic," pozvala k účasti mluvčí zábřežské radnice Barbora Šmoldasová.

Návštěvníci budou moci zavítat i do kanceláře starosty Františka Johna, který jim přiblíží historické milníky z dějin města, stejně jako zajímavosti o samotné budově zámku. Následně pak sestoupí po tajném schodišti ze starostovy pracovny přímo na nádvoří.

Tam netradiční prohlídku doprovodí zajímavé expozice i bohatý program, který začne už v osmnáct hodin. Prostory radnice i historických sklepů pod ní se přitom otevřou teprve po setmění.

Upíři, kostlivci, čarodějnice

„Na nádvoří bude na úvod připravené představení divadélka S Radostí, jež nabídne pohádku o tom, že každý je dobrý v něčem jiném a nejlepší je být sám sebou v podání Tomáše Velzela a Kateřiny Klepperové," přiblížila program Barbora Šmoldasová.

Středověké tance s názvem Zingarelly představí soubor Perchty von Bladen. Závěr bude patřit kapele Gnomus, která hraje středověkou hudbu. Na úplný konec pak oblohu rozzáří ohňostroj.

Upíry, kostlivce i čarodějnici budou moci návštěvníci potkat ve sklepeních, která budou přístupná po celý večer. Podzemí se tak stane pravým rájem pro skutečné příšery, jež postraší nejen malé, ale i velké.

Loni se zjevil zlý šlechtic

Loni se na Radniční noci ukázal i zlý šlechtic Tunkl z Brníčka, zakladatel zdejšího panství. Ten za to, že nutil poddané tvrdě robotovat na výstavbě hrází rybníků, skončil v pekle zapřažený do ohnivého pluhu, kterým hráze rozorává pod dohledem mocností pekelných.

V doprovodném programu nebude chybět jarmark s občerstvením, malování na obličej i další atrakce pro malé návštěvníky.