V kategorii sýrů a tvarohu získal nejvyšší ocenění zrající sýr z farmy Michala Hrdličky z Brníčka. Stejného úspěchu dosáhl i Zbyněk Poštulka z Tvarůžkové cukrárny v Lošticích se svojí tvarůžkovou roládou. V kategorii ovoce a zelenina pak bodoval šípkový džem od Olina Bezchleby z firmy Designfoods ze Zábřeha.

Cílem soutěže je podpořit malé a střední potravinářské provozy a nejlepší potravinářské výrobky ocenit značkou Regionální potravina Olomouckého kraje.

„Výrobek musí byt vyráběn v našem regionu z místních surovin, které musejí tvořit sedmdesát procent výrobku. Hlavní surovina pak musí být stoprocentně tuzemského původu. Komise tedy posuzovala nejen senzorické vlastnosti, ale i vazby k regionu," uvedla Lucie Hošková z Okresní agrární komory v Šumperku.

Od srpna poběží v celém kraji seriál ochutnávek oceněných potravin. Oficiální předání plakety a diplomu vítězům se uskuteční v říjnu na podzimní Floře v rámci výstavy gastronomie a nápojů Olima.