Obnova areálu však potrvá několik měsíců a bude pracovně i finančně náročná. Pomoci s opravou výběhů a ubikací zvířat mohou také příznivci zoo, například prostřednictvím dárcovské SMS.

„Během prvních dvou dnů, kdy byla zahrada uzavřena, se s pomocí dřevorubeckých firem podařilo odstranit nebezpečné polomy a zahrada tak velmi rychle otevřela své brány veřejnosti,“ připomněla Karla Břečková z marketingového oddělení.

Část zahrady však po bezmála třech týdnech od řádění vichřice připomíná měsíční krajinu.

„Některé zničené výběhy jsou osiřelé, zvířata vzala zavděk menšími a dočasnými výběhy, některá, jako třeba tři kozorožci, se stále ještě do zahrady nevrátila a pobývají v přilehlých lesích. Zahrada však mobilizuje veškeré síly a snaží se o znovuvzkříšení celého areálu,“ popisovala mluvčí zoo Iveta Gronská.

NOVÉ přírodní památky v Jeseníkách navazují na rezervaci Přemyslovské sedlo. Slunná stráň se rozkládá na ploše 38 hektarů  a Letní stráň má 52 hektarů.
Jeseníky mají dvě nové přírodní památky: Slunnou a Letní stráň

Velký zájem dobrovolníků

Na zoo se v těchto dnech obracejí lidé z celé republiky a nabízejí pomoc. Ozývají se dobrovolníci, kteří chtějí přiložit ruku k dílu, ale přicházejí také nabídky finanční pomoci.

„Velmi nás těší projevy solidarity veřejnosti a přicházející nabídky pomoci. Lidé z celé republiky reagují na zprávy o tom, jak jsou určité části jejich oblíbené zoo zpustošeny. Využívat pomoci dobrovolníků začneme hned, jakmile to bude možné s ohledem na bezpečnost a pracovní chod zahrady,“ reagoval ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Finančně bylo doposud možné podpořit olomouckou zoo formou adopce některého z chovaných zvířat. Po ničivém úderu vichřice však aktivovala zoo také dárcovské SMS – DMS.

„Dárci tak mohou přispět na obnovu výběhů a opravy ubikací zvířat prostým odesláním zprávy z mobilního telefonu,“ upozornila Gronská s tím, že k dispozici jsou také pokladničky v areálu zoo a krizový účet.

Ilustrační foto.
Boj proti věznici v Králíkách nekončí. Ministerstvo zvažuje stavbu nové budovy

DMS PRO ZOO
Dárcovské zprávy v hodnotě 30, 60 nebo 90 Kč je možné posílat na číslo 87 777 ve znění:
• DMS ZOOOL 30
• DMS ZOOOL 60
• DMS ZOOOL 90

KRIZOVÝ ÚČET
Další možností pomoci je zaslání finanční částky v libovolné výši na krizový účet 182-1805657389/0800.

POKLADNIČKY
Pokladničky jsou umístěny v prostorách vstupu do zoo. Tam mohou přispět lidé přímo při své návštěvě.