„Senior dopravu budou moci využívat lidé s trvalým pobytem v Šumperku starší 65 let, nebo držitelé průkazu osob se zdravotním postižením ZTP a ZTP/P. Tato služba bude fungovat v pracovní dny od pondělí do pátku od sedmi do patnácti hodin. Objednávky bude telefonicky přijímat dispečink a cena jízdného je navržena třicet korun na osobu,“ informovala vedoucí odboru sociálních věcí šumperské radnice Pavla Skálová. Vůz budou moci lidé využívat na přepravu k lékaři, na úřady, k návštěvě rodiny či na nákupy.

Vozidlo město získalo od Konta bariéry, které je součástí Nadace Charty 77. Podmínkou nadace je, aby sedmimístný Ford Tourneo Connect přispěl ke zlepšení života seniorů ve městech. Hodnota vozu, který město přijalo jako dar, je 530 tisíc korun. Do ulic vyjede v bílo žlutém provedení.

„Samozřejmě bude řádně označen velkým logem Taxík Maxík, aby jej klienti poznali,“ doplnila Pavla Skálová. Zhruba po půl roce fungování město službu vyhodnotí a případně ji upraví.

Obdobnou formu zvýhodněné dopravy pro seniory má Zábřeh i Jeseník. V Zábřehu ji provozuje místní Charita, v Jeseníku mají službu od října zajišťovat komerční taxikáři.

Vůz Seniortaxi Technických služeb Jeseník v době jeho pořízení v únoru 2017.
Seniory v Jeseníku budou vozit běžné taxíky
Skautské století v Zábřehu si na vernisáž přišly připomenout desítky lidí.
Zábřežští skauti slaví. Otevřeli výstavu a chystají se pokřtít knihu