Součástí nabídky je hlavní část areálu: kotelna s velínem, strojovna, rozvodna s trafostanicí, budova náhradního zdroje energie a okolní pozemek. Minimální cena? Dvanáct a půl milionu korun.

„Pokud bychom to prodali, zůstal by nám objekt bývalého sběrného dvora. Část máme pronajatou, v části skladujeme posypový materiál. Řekli jsme si, že do budoucna bychom si jej ponechali jako skladové prostory,“ řekl starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Odvolaný ředitel Technických služeb Jeseník Jaroslav Ryčl
Jaroslava Ryčla odvolali. Technické služby v Jeseníku jsou bez ředitele

Zájemce existuje

O bývalé Esmo projevila zájem firma z Postřelmova, která podniká v oblasti zpracování druhotných surovin. Areál by ovšem chtěla koupit jako celek.

„Rada města projedná, aby se areál prodal celý, když je o něj zájemce,“ dodal Pavel Kuba.

Průmyslová zóna Za Podjezdem v Jeseníku v únoru 2017.
O pozemek v průmyslové zóně bojovali tři zájemci, nezískal jej nikdo

Divoká minulost

Spletitý příběh společnosti Esmo sahá do roku 1994, kdy městská teplárenská společnost vznikla. Její existence je spojená s Ladislavem Kavříkem, který byl po celou dobu jejím jednatelem.

Ten v roce 1999, kdy byl zároveň starostou Mohelnice, podepsal bez vědomí zastupitelstva leasingové smlouvy na kogeneraci za tři sta milionů korun.

Nová technologie po několik letech Esmo potopila, protože firma po zdražení plynu neutáhla vysoké splátky leasingu. V roce 2006 Esmo zbankrotovalo.

Město přišlo mimo jiné o majetek za bezmála osmdesát milionů korun, který do společnosti vložilo.

„Investice vypadala bezproblémově. Nikdo netušil, že stát brzy změní strategii, zdraží plyn a zlevní elektřinu a že se kogenerační jednotka přestane vyplácet. Rozhodnutí o investici, které schválila valná hromada Esma, bylo chybné. Doplatila na ně i jinde řada investorů podobně jako my v Mohelnici,“ komentoval okolnosti vedoucí ke krachu Esma v roce 2008 Ladislav Kavřík.

Kauza Esmo jej stála politickou kariéru. Z rozhodnutí soudu se musel v roce 2008 vzdát mandátu a opustit funkci starosty i náměstka hejtmana Olomouckého kraje. I když ho Nejvyšší soud později trestní odpovědnosti zbavil, ztráta mandátu už byla nevratná.

Ilustrační foto
Na Šumpersku jsou spalničky, desítky lidí musely do karantény