Jejím posledním vlastníkem byla dnes už neexistující zemědělská firma Ligra ze Starého Města. Téměř šestihektarový areál někdejší textilky v Potůčníku koupila Ligra na přelomu roku 1993 a 1994 od firmy Čemolen Humpolec. Výroba pod hlavičkou Ligry tady pokračovala do července 1997, provoz ukončily povodně a následný nedostatek zakázek.

Až do roku 2003, kdy byl na Ligru vyhlášen konkurz, objekty chátraly bez údržby, pouze jejich část byla pronajata. Prodat areál nebylo možné, protože byl zatížen zástavními právy a exekucemi ze strany věřitelů Ligry. Teprve po vyhlášení konkurzu v březnu 2003 a ustanovení konkurzního správce začalo postupné oživování areálu. „Jedním z mých prvních kroků bylo zařídit demolici dřevěných staveb, jež byly v havarijním stavu. Pro dohled nad areálem jsem uzavřela dohodu o provedení práce s pracovníkem, který bydlel nedaleko. Hlídací službu ale s ohledem na nedostatek finančních prostředků v konkurzním řízení nebylo možné zaplatit,“ uvedla konkurzní správkyně Hana Klimešová.

Jako celek byl areál v Potůčníku obtížně prodejný, proto správkyně Klimešová jednala s nájemci a podle jejich požadavků zajistila geometrické dělení parcel. V opakovaných dražbách se postupně do roku 2005 podařilo celý areál rozprodat. Zájem byl malý, takže majiteli se stali převážně stávající nájemci. Dnes se o něj dělí sedm vlastníků. V poslední dražbě koupila největší objekt a více než hektar pozemku firma Ekozis Zábřeh a na konci roku 2006 v něm zřídila prodejnu stavebnin.

„Předtím jsme naše klienty na Hanušovicku zásobovali z prodejny v Šumperku, což pro ně znamenalo velké náklady na dopravu,“ řekl ředitel Ekozisu Petr Blažek. Druhá polovina objektu je zatím prázdná a firma hledá její využití. „Přemýšlíme o využití pro turisty. V objektu by mohlo být ubytování, restaurace i bowling, ale na něco takového nemá naše firma síly. Zatím hledáme podnikatele, který by do projektu s námi šel,“ dodal Blažek.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika