Bude se jednat o obrovskou akci, na kterou z peněz Evropské unie přiteče dotace 1,5 miliardy korun.

„Vzdávám se funkce v orgánu VHZ, činím tak pouze na základě svého rozhodnutí a dohody se starostou Zdeňkem Brožem," řekl na posledním jednání šumperského zastupitelstva Tomáš Potěšil. Zároveň uvedl, že se pro firmu Fortex hodlá na obří stavební akci ucházet o subdodávky stavebních prací. „Chci, aby občané Šumperku a okolí měli práci," vysvětlil Tomáš Potěšil.

Projekt rozsáhlé rekonstrukce kanalizace probíhá v režii VHZ. Ale nebylo dlouho rozhodnuto, zda se vůbec do země začne kopat. Evropská unie se totiž zdráhala dotaci uvolnit, cena stavby se jí zdála předražená. Unie ale nakonec přece jen dala projektu zelenou a peníze regionu přiklepla.

Vodohospodářská zařízení je akciová společnost, do které vložila většina obcí z regionu své kanalizační sítě i čističky. Podle výše majetku vlastní jednotlivé obce počet akcií, jejich nadpoloviční většinu má Šumperk.

Kanalizaci využívá Šumperská provozní vodohospodářská společnost (ŠPVS), která do ní přivádí vodu a také si účtuje vodné a stočné. ŠPVS patří francouzskému koncernu, do kterého tak z šumperského regionu proudí velké zisky. Letos ceny za kubík vodného a stočného ŠPVS zvýšila na 78,80 korun, což je vyšší cena, než kterou platí lidé v Olomouci i Praze.