Nejštědřejší byli lidé tradičně v zábřežském děkanátu, který zahrnuje i Mohelnicko, Lošticko a Štítecko. Ze 358 pokladniček se vysypalo přesně 1 324 472 koruny, což je o téměř osmačtyřicet tisíc více než loni.

Dvě nejbohatší pokladničky přitom měli v Lošticích. Skupinka vedená Ludmilou Schwarzovou vykoledovala 17 738 korun. Druhá nejplnější kasička byla od Elišky Škarkové, v níž bylo 12 362 korun. Zajímavostí je, že obě vedoucí byly nejúspěšnější i loni, jen letos si pořadí prohodily.

„V kasičkách se nejčastěji objevovaly dvacetikoruny a padesátikoruny. Velikým a milým překvapením byla pětitisícová bankovka, která se po dvouleté odmlce letos objevila v pokladničce, s níž se koledovalo v Leštině," sdělila Jana Skalická ze zábřežské Charity.

I dvoutisícové bankovky

Dvoutisícové bankovky letos sčítací komise tvořené zástupci pořádající Charity a zástupci obecních úřadů našly v pokladničkách ze Zábřehu, Moravičan, Mohelnice, Dubicka, Postřelmova a Loštic.

Kromě českých mincí se v kasičkách objevila také eura, polské zloté, britské pence nebo drobné chorvatské lipo. „V jedné z kasiček byl i krejcar s vyobrazením Františka Josefa I. z roku 1878. Našli jsme také neplatné padesátníky, žeton do nákupního vozíku nebo čokoládové mince," přidala další zajímavosti Jana Skalická. Platnou měnu přitom pracovníci Charity proměnili podle aktuálního kurzu na české koruny.

V Postřelmově se v kasičkách tříkrálových koledníků sešlo téměř sedmdesát tisíc kroun.

V Postřelmově se v kasičkách tříkrálových koledníků sešlo téměř sedmdesát tisíc korun. Foto: Charita Zábřeh

Na lidi v nouzi i rehabilitaci

Na Zábřežsku letos vybrané peníze použijí mimo jiné do fondu pro přímou a akutní pomoc lidem v nouzi. Další prostředky poslouží na zřízení služby sociální rehabilitace pro lidi s chronickým duševním onemocněním, která zatím v regionu chybí, nebo na rozšíření domácí hospicové a paliativní péče o umírající spoluobčany.

„Část prostředků použijeme rovněž na zřízení dílny pro lidi se zdravotním postižením v Zábřehu, kde zatím tyto kapacity na rozdíl od Mohelnicka nemáme, nebo na podchycení lidí bez domova, sociálně vyloučených a dlouhodobě nezaměstnaných. Těm chceme nabídnout program pro jejich zaměstnání a motivaci převzít odpovědnost za svůj život," sdělila Jana Skalická.

Kasičky Tříkrálových koledníků postupně vydávají svůj obsah, který pracovníci Charity pečlivě několikrát přepočítávají. V pokladničkách už objevili tři dvoutisícikorunové bankovky i starou rakouskou minci z devatenátého století.

Kasičky Tříkrálových koledníků postupně vydávaly svůj obsah, který pracovníci Charity pečlivě několikrát přepočítali. V pokladničkách objevili i dvoutisícikorunové bankovky či starou rakouskou minci z devatenátého století. Foto: DENÍK/Michal Krestýn

Na Jesenicku sto dvěma skupinám koledníků lidé darovali 534 933 korun. Je to o pětačtyřicet tisíc více než loni.

„Měli jsme obavy z řečí, které šly po sociálních sítích, že se výtěžek použije na uprchlíky. V obcích jsme se s tím setkali málokde. Naopak ještě větší vstřícnost byla vůči záměrům, na které máme výtěžek použít," sdělila ředitelka Charity Javorník Helena Paschkeová.

Téměř 350 tisíc korun, které z výtěžku sbírky zůstanou na Jesenicku, Charita použije na další etapu výměny oken v Domově pokojného stáří svaté Hedviky ve Vidnavě a na rozjezd nové služby – poskytování domácí hospicové péče na Jesenicku.

Také na území šumperského děkanátu se tříkrálovým koledníkům také podařilo vybrat rekordní částku. Přesně to bylo 725 317 korun.

„Částí výtěžku Tříkrálové sbírky chceme přispět na činnost Centra pro rodinu a také Poradny pro ženy a dívky. Rádi bychom také zlepšili dostupnost terénních služeb a v neposlední řadě pomohli lidem v nouzi," vyjmenovala ředitelka šumperské Charity Marie Vychopeňová.

Letos vybrané peníze také přispějí na rozšíření sortimentu v půjčovně rehabilitačních a kompenzačních pomůcek.