Mezi koledníky byla i skupinka dětí z Moravičan vedená Janem Adamcem, která má na svém kontě loňský rekord: 12 661 korun.

Už v úterý v poledne, po sečtení asi tří čtvrtin sbírky, bylo jasné, že rekord bude dvojnásobně překonán. Pokladnička skupiny, kterou v Lošticích vedla Ludmila Schwarzová, totiž obsahovala 21 612 korun.

„Mezi bankovkami v kasičce bylo dokonce i šest tisícikorun. Z toho tři byly stočené do jedné ruličky; do pokladničky je tedy musel vložit jediný dárce. To svědčí o velké důvěře, které se naše organizace a sbírka těší,“ řekl Tomáš Hampl z Charity Zábřeh.

Podle průměrného obsahu jedné pokladničky se dal celkový výtěžek odhadnout v úterý v poledne na více než milion korun. Ale skutečnost bude střízlivější, protože zpočátku počtáři otevírali plnější kasičky z měst. Nejčastěji se z nich sypaly dvacetikoruny a desetikoruny. Ale nechyběla ani eura, polské zloté, slovenské i staré české koruny, marky, také stravenky a jako přídavek velký zavírací špendlík.

Zvyšující se kredit Tříkrálové sbírky potvrzují i zkušenosti koledníků. „Letos nám otevřeli téměř všichni, i ti, kteří sbírku dřív odmítali. Většinou na naši koledu už čekali a byli naměkko,“ řekl Jan Adamec.

Někteří lidé pro skupinku nechali peníze u sousedů. Vůbec největší překvapení ovšem koledníci Jana Adamce zažili u jednoho z domků, kde ze sněhové čepice na sloupku trčel papírek se slovy „Pro Tři krále“ a pod ním koukaly ze sněhu dvě padesátikoruny­.