Obsílky od soudů, dopisy věřitelů, či výzvy úřadů se pak kupí ve spisovnách radnic a čekají, až si je adresát vyzvedne. Většinou marně. Mrtvých adres jsou už stovky.

Zatímco například ve Starém Městě registrují na radnici jen tři trvale žijící obyvatele, ve větších městech je to mnohonásobně víc. V Zábřehu i Mohelnici se jedná o desítky přihlášených lidí.

Vede ovšem Šumperk

„Trvalý pobyt na šumperské radnici má nyní 377 osob, jejich počet každým rokem roste. Zhruba v polovině případů se jedná o lidi, o kterých se vůbec neví. Někteří jsou zde hlášeni i deset let,“ sdělila Olga Breitzetelová ze šumperské radnice.

S adresou Městský úřad, náměstí Míru 1, končívají dlužníci. Ty většinou z předchozího místa trvalého pobytu odhlašují příbuzní kvůli obavám z exekuce.

„Často se jedná o rodiče, které z bytu odhlašují své dospělé děti poté, co jim exekutor vybílil byt,“ vysvětlila Breitzetelová.

Někteří lidé na radnici „bydlí“ aniž by o to stáli. „Po rozvodu jsem odešla do podnájmu. Majitel bytu ovšem nesouhlasí s tím, abych se do bytu natrvalo přihlásila,“ pokrčila ramena paní Jana ze Šumperku, která se možná zanedlouho z radnice konečně odhlásí. Hodlá si totiž koupit vlastní byt.

Nevyzvednutá pošta pak zaměstnává policii

Pokud lidem s trvalým pobytem na radnici přijde zásilka, dostane se na spisovnu, odkud jsou adresáti povinni si ji vyzvednout. Jenže pro poštu si většina lidí nechodí.

Pokud přijde obsílka k soudu, policisté musí po adresátovi pátrat. To je ovšem velmi obtížné a v řadě případů je pátrání marné.

„Jedná se o velmi častou praktiku, jak se úředním výkonům vyhnout,“ potvrdil vychytralost některých lidí mluvčí šumperských policistů Josef Bednařík.

Kromě toho, že nepoctivci tímto způsobem úspěšně maří činnost soudů, způsobují řadu problémů i policii. Ta je totiž někdy vyhledáváním adresátů zahlcena.

Počet lidí nahlášených na radnicích a obecních úřadech navíc stále roste. Jen během jediného roku jich například v Šumperku přibylo skoro sto. Možnost potrestat vychytralce za to, že si trvalý pobyt nahlásí na radnici přesto, že vlastní dům či byt, neexistuje.