VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

3.7.2013
SDÍLEJ:

Jeseníky na archivním snímkuFoto: DENÍK/Stanislava Rybičková

„Za poslední roky sledujeme, že poptávka ze strany návštěvníků Jeseníků roste. Lidé chtějí prožívat destinaci doslova žaludkem. Obecně se odklánějí od konzumního stylu a si postupně vyhledávají specifičtější a zdravější jídla," řekl ředitel sekretariátu Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jan Závěšický.

Jeseníky přitom mají co nabídnout. Existuje zde řada producentů potravin, jejichž výrobky nesou označení Jeseníky originální produkt. Namátkou loučenské pivo, trubičky ze Starého Města, sýry z Bělé a Brníčka či delikatesy z rodinné konzervárny v Zábřehu.

Přibývá také restaurací, které vaří regionální jídla podle tradičních receptů ze Šumperska a Jesenicka a používají přitom místní suroviny. Sdružení cestovního ruchu na takové producenty a restaurace upozorňuje prostřednictvím kampaně Ochutnejte Jeseníky.

„Jde o to, abychom návštěvníkovi více zviditelnili místní gastronomii postavenou jak na zdejších na recepturách, tak na místních surovinách. Na webových stránkách máme seznam doporučených restaurací a postupně k nim přibývají i výrobci, producenti surovin. Chceme, aby byli v rámci Jeseníků zviditelňování, protože si to díky svému přístupu zaslouží," řekl Závěšický.

Že návštěvník pod označením tradiční jesenické jídlo dostane opravdu pokrm vyrobený na základě starých regionálních receptur a ne třeba obyčejný guláš přejmenovaný na „šumperký", dohlíží dvojice odborných garantů.

V současnosti se do iniciativy zapojila zhruba dvacítka produktů a přibližně stejný počet restaurací. Seznam těchto stravovacích zařízení zájemci najdou na webu www.navstivtejeseniky.cz.

Autor: Petr Krňávek

3.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč Číšníci a servírky Číšník / Servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt písemný nebo telefonický!!!, , Požadavky zaměstnavatele:, - příjemné vystupování, profesionální přístup, - spolehlivost a samostatnost, - zodpovědný přístup k práci, , Místo výkonu práce: Hotel Slovan, Masarykovo nám. 23/4, 79001 Jeseník 1, Směny - dle dohody, , Náplň práce:, - obsluha hostů, roznos jídel a nápojů, celková výpomoc za barem, , Zaměstnavatel nabízí: bezpolatné stravování, odměny, Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na tel čísle: 774 444 974 v hodinách od 9:00 - 17:00, - zasláním písemné nabídky a stručného životopisu (CV) na e-mail: reditel@slovanhotel.cz. Pracoviště: Alteris s.r.o.- hotel slovan, Masarykovo nám., č.p. 23, 790 01 Jeseník 1. Informace: Lenka Pinčeková, +420 774 444 974. Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 15 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech Truhlář - výroba nábytku. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Firma Karel Mareš, truhlářství, Sadová 895/3, 789 01 Zábřeh se zaměřuje na realizace bytových a komerčních interiérů., Hledá pro rozšíření svého týmu zaměstnance na pozici: , , " Truhlář, nábytkář " _ výroba nábytku , Základní pracovní náplň: , - výroba zakázkového nábytku a interiérů, Požadujeme: , - Vyučení v oboru truhlář - stolař nebo zaučení v tomto oboru, - Orientace v technických výkresech, znalost práce na PC výhodou, - Ochotu pracovat v případě nutnosti nad rámec pracovní doby, - Pečlivost, spolehlivost, samostatnost., - Praxe v oboru za poslední období alespoň 1 rok - výhodou., - Řidičský průkaz sk. B, příp. další - výhodou , Nabízíme: , - Odpovídající finanční ohodnocení podle kvality a výsledků odvedené práce , - Zajímavou a tvůrčí práci., Vhodné i pro absolventy. , , Nabídky předložte spolu se stručným životopisem na adresu: , Karel Mareš, truhlářství, Sadová 895/3, 789 01 Zábřeh, Tel. 603226972, mares@a-interiery.cz., Práce na ranní směnu, lze upravit pro dojíždějící uchazeče., Kontakt: osobně po předchozí telefonické dohodě, telefonicky, e-mailem.. Pracoviště: Karel mareš, Sadová, č.p. 895, 789 01 Zábřeh. Informace: Karel Mareš, +420 603 226 972. Obchod - Obchod Obchodní referent 18 000 Kč Obchodní referenti Obchodník/ce po telefonu s vynikajícími prezentačními schopnostmi. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 50000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme dalšího aktivního kolegu/kolegyni s velkým nasazením a chutí dosahovat vynikajících obchodních výsledků při prodeji inzerce., , Náplň práce: Budete oslovovat společnosti a radit jim, jak svou firmu zviditelnit prostřednictvím reklamy v kvalitním časopise se špičkovou redakcí a unikátní cílovou skupinou čtenářů. Budete plnit obchodní plán, pečovat o stávající klienty a rozvíjet s nimi obchodní aktivity, získávat nové zákazníky a mít na starost jejich obchodní rozvoj. , Požadujeme: alespoň SŠ vzdělání a ideálně roční praxi s aktivním prodejem po telefonu, komunikační a aktivní znalost anglického jazyka. Důležitá je schopnost přistupovat ke klientům se zájmem, naslouchat a velmi dobře přemýšlet nad nejlepším řešením dané obchodní situace, uvažovat logicky a přirozeně., Pracovní doba je od 8:00 - 16:30., Nabízíme: Fixní plat (paušál) + provize z uskutečněných obchodů, neomezený růst provizí. Možnost profesního růstu a osobního rozvoje. Stabilní zázemí společnosti s moderně vybaveným pracovištěm, která je na trhu 10 let. , Velmi atraktivní finanční ohodnocení závislé na kvalitě odvedené práce. Kontakt: telefonicky, e-mailem.. Pracoviště: Smart connections s.r.o., 8. května, č.p. 3253, 787 01 Šumperk 1. Informace: Lukáš Ševčík, +420 775 233 232. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 13 500 Kč Pomocní kuchaři Pomocný/á kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Upraveny podmínky VM; Týdenní turnusy, pomoc při přípravě jídel - hotovky, minutky. Pracovní doba směny 7-21 hod. Zaměstnanecké výhody: celodenní strava a ubytování zdarma. Odměny od 3 800 Kč do 4 800 Kč. Kontakt: osobně po předchozí domluvě, telefonicky, e-mailem, kontaktní osoba: František Szabados, Soňa Demešová, 736 632 032, 702 072 034, reditel@kolstejn.cz, provozni@kolstejn.cz.. Pracoviště: Relax centrum kolštejn, s.r.o. - prac., 788 25 Branná. Informace: František Szabados, +420 736 632 032.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šumperští Draci. Ilustrační foto

Draci bez Kristína padli v Novém Jičíně. Ostuda, štvalo kouče

Most přes Postřelmovskou ulici a železniční trať do Šumperku je starý asi jen 30 let, přesto potřebuje zásadní rekonstrukci.
2 6

Oprava mostů zavře důležitý obchvat, auta pojedou po provizorní silnici

Český financ se v Javorníku zamiloval do Němky. Drama velké sudetské lásky

Byla by to láska jako tisíce jiných. To by však on nesměl být českým příslušníkem finanční stráže na německém Jesenicku a ona nesměla patřit ke zdejší smetánce. A především by se nesměl psát rok 1938.

Kabelkový veletrh Deníku letos hostí Galerie Moritz a Galerie Přerov

Dva termíny a dvě města, kde se bude pomáhat prostřednictvím největší charitativní akce Deníku: Kabelkového veletrhu.

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Babičkou roku se stala Alena Várošová. Podívejte se na její radost

Olomoucký kraj má babičku roku. V rámci oslav Dne seniorů v úterý byla Babičkou roku Olomouckého kraje 2018 zvolena Alena Várošová (71 let) z Mohelnice. Odborná porota vybrala dvanáct finalistek, které se utkaly o titul zlatá, stříbrná a bronzová Babička Olomouckého kraje. Soutěžilo se také o nejstarší babičku a titul babička sympatie, již vybrali sami diváci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT