„V naší škole je největší zájem o obor obráběč kovů, na tuto profesi je totiž na trhu práce dlouhodobá poptávka. Žádané ze strany dětí základních škol jsou také obory kadeřník a strojní mechanik," sdělil pedagog František Kašík.

Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku vznikla spojením učiliště v ulici Generála Krátkého a železniční a stavební školy lidově zvané Zámeček. Nyní se tak jedná o největší vzdělávací instituci v regionu, navštěvuje jí přes devět stovek studentů.

Novinkou od příštího školního roku bude učební obor operátor skladových prostor, který by měl alespoň zčásti nahradit obor prodavačka. Ten si volí především dívky, po jeho absolvování ovšem mívají problém s uplatněním.

Absolventem nově zavedeného oboru budou skladníci. „Kolega už zjišťoval, že by třeba v Nugetu v Šumperku našli uplatnění, velké sklady má například i Kaufland," sdělila ředitelka Střední školy železniční, technické a služeb Irena Jonová.

Mezi strojírenskými firmami ve městě je poptávka po obráběčích kovů s maturitou. Škola proto uvažuje o rozšíření nabídky i tímto směrem. Absolventi by uměli ovládat počítačové programy pro rýsování technických výkresů a modelování objektů.

Studenti řady oborů navíc mohou pobírat stipendia, která jsou vázána na dobrý prospěch. Různé finanční částky, které se s každým ročníkem zvyšují, mohou pobírat například budoucí zedníci, truhláři, klempíři a další.