V současnosti nikoho nezajímá, že sněžit začalo, když byl vlastník nemovitosti zrovna v práci a nemohl úklid zajistit.

Proto také majitelé domů zákon vítají. Naopak starostové z Olomoucka už nyní říkají: „Nebudeme na to mít techniku, pracovníky ani peníze.“

Vláda už odsouhlasila nový návrh zákona, který by zodpovědnost za stav chodníků přenesl na obce. Pokud jej poslanci schválí, přibude starostům navíc další vráska.

Například v Hlubočkách na Olomoucku se už teď musí obec postarat o odklízení sněhu na více než sedmdesáti kilometrech chodníků a vozovek.

„Na to, abychom uklízeli všechny chodníky nemáme peníze ani zaměstnance. Jedinou možností by bylo platit to z příjmů po zvýšení daně z nemovitosti, což však Sněmovna ještě neschválila. Potom by to pro nás takový problém nebyl. Pokud by si chodníky občané uklízeli sami, klidně bychom jim za to platili,“ řekl hlubočský starosta Miroslav Dosoudil (nez.).

To majitelé nemovitostí jsou spokojeni.

„Teď, když si někdo před mým domem zlomí nohu, tak mám průšvih. To abych se v práci nebo na dovolené bál, že začne sněžit nebo mrznout, protože nemám šanci jet domů. Takže takový zákon vítám,“ říká Jiří Vrba z Olomouce.

„A co se týká úklidu obecně – stejně každý před barákem sníh odmetá, už jen proto, aby se vůbec dostal do domu.“

Například v Dlouhé Loučce na Uničovsku nejsou z nového návrhu nadšeni.

„Nejvíc na to doplatí vesnice. Na úklid chodníků máme jen dva pracovníky. Nedovedu si představit, jak by to stíhali v celé obci,“ poznamenal starosta Ladislav Koláček (nez.).

Míní, že lidé by po zavedení této novinky ještě méně dbali na pořádek v okolí svých domů. „Občané by se s úklidem chodníků začali příliš spoléhat jen na obecní úřady a pro pořádek ve vesnici by už nedělali vůbec nic,“ obává se starosta Koláček.

Jenže jednoduché to nebudou mít ani města. „Na to, abychom se starali o všechny chodníky v Litovli momentálně nemáme dost techniky, zaměstnanců ani financí,“ uvedl ředitel litovelských technických služeb Jaroslav Valouch.

Obdobně je na tom také olomoucký magistrát.

„Zatím pro nás technické služby zajišťují schůdnost asi 120 kilometrů chodníků. Za zimní údržbu vozovek a tras pro pěší ročně zaplatíme přibližně třináct milionů korun. Po schválení zákona bychom museli platit dvakrát tolik,“ sdělil mluvčí olomouckého magistrátu Ivan Rašťák.

Nejhorší situace by nastala v případě vytrvalého sněžení. „Pak už by nebylo technicky možné zajistit úklid sněhu ve všech částech města,“ míní Rašťák.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika