V Olomouckém kraji celkem do šestnácti.

„Nemám vztah k formulářům a jsem ráda, že to řešit nemusím, o daň z příjmu se mi stará firma. Přes počítač bych se s ním nepoprala už vůbec, i když s laptopem pracuji doma i v práci, nevěděla bych, jak na to. Musel by mi to někdo předvést. Bohužel nejsem technický typ,“ uvedla pětačtyřicetiletá Milada Konečná.

Nezapomeňte si přečíst pokyny

Jak vyplnit daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2009 bez použití počítače? Otázku si podle finančního ředitelství v Ostravě v březnu kladou tisíce lidí, kteří neradi pracují s počítačem nebo s ním pracovat stále ještě neumějí.

„V první fázi je nutno si vyzvednout od správce daně správný tiskopis, případně potřebné přílohy k daňovému přiznání. Důležité je nezapomenout si přečíst tzv. pokyny k formuláři, které osvětlí, jak správně daňové přiznání vyplnit a jaké listiny povinně k přiznání přiložit. Nemá-li občan ambice studovat přímo příslušné předpisy a zákonné normy, bez informací obsažených v pokynech se při ručním vyplňování zpravidla neobejde,“ doporučila Petra Homolová, mluvčí finančního ředitelství v Ostravě.

Všechny tiskopisy včetně pokynů lidé získají nejen na finančních úřadech, ale také přímo od jejich zaměstnanců ve vybraných obcích.

V Olomouckém kraji přijedou pracovníci berňáku do šestnácti obcí, kde poplatníci dostanou tiskopisy.

„Pracovníci lidem poskytnou potřebné informace a převezmou vyplněná přiznání, někde i opakovaně po více dnů. Zaměstnanci finančních úřadů při osobním přebírání vyplněných přiznání na místě upozorní občany na chybějící povinné přílohy, například darovací smlouvy či potvrzení o uplatňovaných zaplacených příspěvcích na penzijní připojištění se státním příspěvkem. Také na zřejmé chyby v odevzdávaném vyplněném přiznání,“ popisovala Homolová.

Například do Němčic nad Hanou na Prostějovsku zavítají úředníci dnes od 8 do 17 hodin. „Doporučujeme občanům – využijte této nestandardní příležitosti podat přiznání v domácích podmínkách,“ poznamenala mluvčí.

Informace o výjezdech do obcí je možno získat na finančních úřadech, na finančním ředitelství, na obecních úřadech nebo na internetových stránkách české daňové správy http://cds.mfcr.cz

„Těm, kteří nehodlají trávit čas s úředníky, studiem pokynů k vyplnění přiznání, ani se zatěžovat ručním výpočtem, a přesto upřednostňují papírová podání, radíme: překonejte odpor k počítači a zkuste využít jednoduchý program – interaktivní formulář, který najdete na stránkách http://cds.mfcr.cz v záložce daňové tiskopisy,“ uzavřela Homolová.

Novinka: chytrý formulář

Letos poprvé mohou daňoví poplatníci využít také inteligentní, interaktivní formulář, který s vyplněním údajů poradí. K dispozici je elektronická forma dostupná prostřednictvím daňového portálu.

„Práci si lidé velmi usnadní a urychlí, použijí-li při vyplňování absolutní novinky – interaktivního formuláře umístěného rovněž na http://cds.mfcr.cz v záložce daňové tiskopisy. Jde o jednoduchý, chytrý program, který lze stáhnout a uložit do počítače. Inteligentní formulář nejen poradí, ale hlavně mnoho řádků sám dopočítá nebo vyplní,“ dodala Homolová.

Modernější metodou je elektronické podání daňového přiznání prostřednictvím daňového portálu na http://cds.mfcr.cz v záložce daně elektronicky – elektronická podání pro daňovou správu.

Homolová upozornila na další novinku, a to při bezhotovostní platbě daně: pro finanční úřad je dnem platby ten den, kdy obdrží platbu na účet, ne den, kdy ji plátce poukáže.

„Z toho vyplývá, že není vhodné nechat placení daně až na středu 31. března. V tomto termínu už lze daň zaplatit včas pouze v pokladně finančního úřadu a letité zkušenosti ukazují, že tam rozhodně nebude prázdno,“ sdělila Homolová s tím, že i letos nechávají lidé podání daňového přiznání na poslední chvíli.