Radnice v Zábřehu nabídla svým úředníkům možnost absolvovat lekce sebeobrany.

„Smyslem bylo ukázat jim základní prvky sebeobrany na praktických cvičeních, ale také získat určitou psychickou odolnost, kdyby došlo k případnému napadení," uvedla mluvčí Městského úřadu v Zábřehu Barbora Šmoldasová.

Kurz absolvovala také sociální pracovnice Veronika Kylarová.

„Někteří naši klienti si připadají bezradní a zahnaní do kouta. Mají pak pocit, že není jiné východisko než agrese," řekla Veronika Kylarová.

Kromě základních obranných chvatů se v kurzu také dozvěděla, jak uspořádat své pracoviště.

„Naučili jsme se například, aby v dosahu klienta nebyly nůžky nebo jiné nebezpečné předměty, které by mohl obrátit proti nám. Dozvěděli jsme se také, že si máme udržovat odstup alespoň na délku ruky, aby nás klient nemohl tak snadno napadnout. Určitě to bylo zajímavé a poučné," doplnila úřednice.

Útokům ze strany klientů museli už několikrát čelit zaměstnanci šumperské pobočky úřadu práce.

Mladá žena zmlátila úřednici

Před dvěma měsíci tady žadatelka o sociální dávky surově zbila úřednici.

Napadení se odehrálo na parkovišti před budovou úřadu v ulici M. R. Štefánika.

„Úřednice zrovna vystupovala z auta, když ji dvaadvacetiletá žena povalila na zem a několikrát ji udeřila pěstí do krku a do zad. Dalšímu napadání zabránili jiní zaměstnanci úřadu, kteří byli svědky celé události," popsala tehdy útok policejní mluvčí Marie Šafářová.

Rozzuřená žadatelka o sociální dávky po celou dobu všechny přítomné častovala nadávkami a vykřikovala, že je zmlátí, a to i před ochránci zákona.

Napadená žena musela vyhledat lékařské ošetření a skončila v pracovní neschopnosti. Útočnici hrozí až čtyři roky vězení.

Podobný incident se stal také o několik měsíců dříve, kdy žadatelka o pomoc v hmotné nouzi dvě pracovnice nejprve napadla slovně a pak do nich hrubě strčila. V tomto případě se vše naštěstí obešlo bez zranění.

Kopání do židlí na denním pořádku

Podobných konfliktů přibývá v celé republice. Roste agresivita klientů i počet případů napadení úředníků.

Podle mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřiny Beránkové je kopání do židlí, bouchání do stolu, práskání dveřmi nebo dokonce shazování počítačů téměř na denním pořádku na všech kontaktních pracovištích.

Úřad práce používá k zajištění bezpečnosti svých zaměstnanců na pobočkách několik opatření.

„Jedná se například o vyšší počet pracovníků v kancelářích, navzájem propojené místnosti, SOS tlačítka, přepážková skla, bezpečnostní kamery, pepřové spreje, ostrahu nebo pravidelné kontroly strážníky či policisty," přiblížila Kateřina Beránková.

Zaměstnanci rovněž procházejí školeními, aby věděli, jak jednat s problémovými klienty.

Školení o obraně i v Šumperku

Podobné kurzy jako v Zábřehu mohli před několika lety absolvovat i úředníci šumperské radnice.

„Tehdy se jednalo jak o teoretické znalosti a vědomosti, tak o praktické ukázky, jak se bránit při napadení," sdělil tajemník šumperského městského úřadu Petr Holub.

Nyní ale úřad lekce sebeobrany neplánuje.

„Zatím jsem se s takovým požadavkem ze strany našich zaměstnanců nesetkala," doplnila vedoucí odboru sociálních věcí Petra Skálová.

Zavedou pokutu za "znevážení"?

Množící se případy napadení úředníků už řeší i politici.

Ministerstvo vnitra připravuje novelu zákona, podle níž by šlo o přestupek „znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci".

Takovému agresorovi by hrozila pokuta až deset tisíc korun. O návrhu budou jednat poslanci.