„Chtěli jsme, aby se v největším domě, který leží v obytné čtvrti Jeseníku, bydlelo. Je to obytná lokalita, funkce úřední budovy je tam naprosto nelogická," řekl spoluautor projektu a student Vysokého učení technického v Brně Martin Švec. Studii přestavby Pentagonu vypracoval jako semestrální práci spolu se svými spolužáky Vítem Votroubkou a Janou Valchovou.

Budova na úpatí Křížového vrchu vznikla v 2. polovině 70. let jako reprezentativní sídlo Rudných dolů Jeseník. Po roce 1991 slouží jako sídlo úřadů. Bez nadsázky se o ní dá mluvit jako o dominantě Jeseníku. Je totiž vidět z mnoha míst ve městě i ze širokého okolí.

Objekt za pětatřicet let své existence neprošel žádnou zásadní rekonstrukcí. Jeho technický stav je špatný, problémem jsou také masivní úniky energií.

Studenti VUT navrhují přestavět úřední komplex na víceúčelový objekt, který by převážně sloužil k bydlení. Vzniklo by zde bezmála šedesát bytů. Většina z nich by sloužila pro mladé lidi jako startovací byty, případně pro seniory. Část horních podlaží by studenti zbourali, čímž by vznikly střešní terasy.

V objektu by zůstal velký sál pro šest set diváků. V přízemí mladí architekti navrhují společenský prostor s restaurací a v suterénu chráněnou dílnu.

„Jeseník je tak trochu můj druhý domov. Odmalička tam jezdím na dovolenou," vysvětluje Martin Švec, proč se jako Brňan začal zajímat právě o budovu ve vzdáleném městě.

Návrh studentů architektury však má několik „ale". Tím největším je cena. Přestavba by si vyžádala asi 350 milionů korun. Jen pro srovnání: město Jeseník ročně hospodaří s necelými třemi sty miliony korun.

„Chápeme, že je to drahý špás. Využíváme myšlenku takzvaného PPP projektu, to je partnerství veřejného a soukromého sektoru," řekl Švec. Budovu by odkoupil a rekonstruoval soukromý investor a veřejné subjekty jako město či kraj by si od něj objekt dlouhodobě pronajímaly.

Podle místostarosty Jeseníku Libora Halase je studie přestavby Pentagonu sice inspirativní, v praxi však nevyužitelná. „Neříkám, že se mi ta studie nelíbí. Je určitě zajímavá, záměr je to pěkný. Její autoři nicméně neřešili ten zásadní problém, kam s úředníky," řekl Halas.

Nutným předpokladem pro přestavbu Pentagonu je totiž přestěhování úředníků, kteří zde pracují. V minulosti se v Jeseníku hovořilo o sjednocení všech pracovišť městského úřadu v jedné budově. Její výstavba však nyní v plánech investic na nejbližší roky nefiguruje.

Město, kterému Pentagon patří, jej hodlá opravit. Vypracovalo soubor dvanácti úsporných opatření, jejichž realizace by stála asi deset milionů korun. Spotřeba elektřiny by tak klesla o šestinu a tepla dokonce o čtvrtinu. Další úspory by přineslo zateplení objektu a výměna oken. To by však podle odhadů stálo třicet až čtyřicet milionů korun.