Medový dort ořechový, napoleon, ježek a dalších pět druhů typických arménských desertů prozatím nabízí cukrárna Avetis.

„Ale zákusků bude brzy mnohem víc. Počítáme s pětadvaceti druhy,“ prozradil Artur Avetisyan.

První hosté, kteří do cukrárny zavítali, si dobroty nemohli vynachválit. „Ten oříškový dort je výborný,“ pochvaloval si Jindřich Kubíček. „Určitě sem zajdu, i když to nebude pravidelně,“ dodal Kubíček.

To Ivana Tejchmanová má po ochutnávce desertů jasno. „Je to výborné. Už se těším, až sem budu chodit na kafíčko a ochutnám všechny tyto dobroty,“ řekla Tejchmanová.

V nové cukrárně, kterou rodina otevřela v prostorách hotelu Staříč v Jeseníku, se zatím stará o výrobu manželka Siranush. S prací však pomáhá i manžel Artur.

Do začátku přijela ze školy v Brně na chvíli pomoci dcera Geghetsik a ruku k dílu brzy přiloží i syn, který se v jesenickém potravinářském učilišti připravuje na profesi cukráře.

Hlavní těžiště přípravy je ale na Siranush. „Sami však už přípravu nezvládáme. Proto hledáme dobrou cukrářku. Když bude některá mít zájem, může přijít a vyzkoušet si, jak jí půjde práce od ruky,“ vyzval Artur Avetisyan zručné cukrářky.

Rodina Avetisyanových přišla do Jeseníku na podzim v rámci Státního integračního programu ministerstva vnitra. První, na co se ptali, byla práce. Nechtěli být odkázáni na sociální dávky. Chtěli podnikat.

„Mám svou filozofii. Kde bydlím, tam chci být užitečný,“ prohlásil Artur Avetisyan.

Při přemýšlení, jakému oboru se budou věnovat, měli jasnou volbu. Siranush Avetisan měla ve své bývalé vlasti v Arménii cukrárnu, a tak se rozhodla věnovat tomu, co umí nejlépe.

Každý začátek podnikání přináší problémy a stěžejním oříškem jsou finance. V tomto směru našla rodina podporu. S investicí pomohla jesenická firma Astur. Nezanedbatelný příspěvek dostali manželé od úřadu práce a návratnou stotisícovou půjčku i od jesenické radnice.