„Šetření bylo z naší strany v těchto dnech ukončeno. Věc byla pro podezření z přestupku proti zákonu o požární ochraně odevzdána Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje k dalšímu projednání,“ sdělila policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Rozsáhlé vyšetřování, které doplnila vyjádření odborníků a znalců, vedlo k závěru, že za vznikem požáru stála nedbalost jedné z ubytovaných osob.

Vznítily se věci na radiátoru

„Na zapnutém elektrickém olejovém radiátoru měla ponechat hořlavé materiály, které se následně vznítily. Z pokoje v podkrovním patře se pak požár následně rozšířil až na levou část střechy ubytovny,“ dodala mluvčí Vybíhalová. Požár způsobil škodu přes 2,8 milionu korun.

Závěry vyšetřování překvapily Radima Sršně, starostu Dolních Studének, pod něž lokalita Třemešek spadá. Obec je rovněž majitelem zámečku.

„Verze té ženy byla, že nechala věci na topení. My jsme o tom pochybovali, protože bylo horké léto. Nedokážu si navíc představit, že na olejovém radiátoru můžou věci chytit,“ řekl starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

Třemešek v současnosti

Zámek Třemešek, stav na konci ledna 2020.
Opravy zámku Třemešek finišují, od jara ožije. Co tam bude?

Sršeň: Dívím se, že tam nehořelo už dřív

Událost se stala v době, kdy na zámek končil jako ubytovna pro sociálně slabé nájemníky. Ti měli prostory vyklidit do 30. června. I přes urgence obce v budově zůstávali čtyři nájemníci, které místní označovali jako problémové. Druhého července, v den požáru, starosta nechal tyto lidi vystěhovat a u budovy se také měnily zámky.

„Já se divím, že tam nehořelo už dřív. Ti lidé tam měli různé své pofidérní spotřebiče, používali přímotopy. Zaplať pánbůh, že už jsou pryč,“ dodal starosta Sršeň.

Na délku vyšetřování měla vliv doba vypracování znaleckého posudku.

„Měli jsme z pojišťovny pozastavené vyplácení do doby, než dostala zprávu, že požár obec nezavinila. Byla to pro nás komplikace, neměli jsme ani na proplacení záležitostí, které s požárem souvisely,“ dodal starosta Sršeň.

V současnosti požár připomíná jen několik zakouřených trámů a stěn. Shořelou část střešní konstrukce tesaři vybudovali znovu. Obec nyní zámeček za desítky milionů korun rekonstruuje. V přízemí bude komunitní centrum, ve vyšších patrech sociální byty.

Priessnitzův dům v centru jesenických lázní.
Prodej Priessnitzova rodného domu? Věc se zásadně změnila
Jiráskovy sady v Šumperku.
Sucho a kůrovec útočili. Parky a zeleň na sídlištích v Šumperku prořídnou