Strážníci v Šumperku loni odchytili 69 psů. Padesát se jich vrátilo původnímu majiteli, čtyř se ujali noví majitelé a patnáct putovalo do útulku. Buď do Čech pod Kosířem na Prostějovsku nebo do Slezských Pavlovic v Osoblažském výběžku.

Během letošního roku chce město přístup k odchyceným psům změnit.

“Když se v Šumperku zachytí pejsek, chtěli bychom ho tu podržet déle než jeden den. Aby si ho mohl vyzvednout majitel nebo se našel místní zájemce, který by si pejska vzal. K tomu účelu máme vybudované záchytné kotce, které využívá městská policie,” řekl starosta Šumperku Tomáš Spurný.

Monkey Business na Džemfestu
Lístky na Džemfest jsou v prodeji. Program? Zatím neznámý
Budova obchodní akademie v Mohelnici
V Mohelnici sloučí dvě střední školy, mají málo studentů

Pejsky na weby i sociální sítě

Radnice hodlá informace o zvířecích nalezencích rovněž lépe zveřejňovat, a to na specializovaných webech i sociálních sítích.

“Třetí opatření je, že bychom chtěli pejsky přiblížit Šumperákům. Chtěli bychom je dávat do útulku v Zábřehu, což je odtud pár kilometrů. V záloze bychom měli Čechy pod Kosířem. Moc se nám neosvědčily Pavlovice ve Slezsku, které jsou těžce dopravně dostupné a ani zveřejňování pejsků tam nebylo na nejlepší úrovni,” dodal Tomáš Spurný.

Jednatel komunální společnosti Eko servis Zábřeh, která útulek provozuje, jednání s městem Šumperk potvrdil. Patrně nebude nutné ani zvyšovat kapacitu zábřežského zařízení.

“Náš útulek v běžném provozu kapacitně vychází, abychom Šumperku pomohli. Asi ne všechny pejsky ze Šumperku bychom mohli přijmout, ale částečně bychom naši kapacitu pro něj využít mohli,” řekl Milan Doubravský.

Útulek v Zábřehu funguje dvaadvacet let. Za tu dobu ním prošlo okolo dvou tisíc psů. Při útulku funguje také propracovaný systém dobrovolníků, kteří zvířata venčí a hledají jim nový domov.

Lom a závod Vápenky Vitošov
Hutě i elektrárny. Tam všude znají Vitošov