V Lošticích popřejí děti maminkám v kulturním domě

Loštice – Svátek matek oslaví v neděli 8. května v Lošticích pásmem vystoupení zdejších dětí nazvaným Přejeme maminkám. Od patnácti hodin přijdou v Městském kulturním středisku gratulovat Sedmikrásky, mateřinka, žáci základní školy, mažoretky, děti ze základní umělecké školy, Pohodáři a Písklata. (mik)

Stavba kanalizace omezí dopravu v Lošticích a Žádlovicích

Loštice – Stavební práce na budování kanalizace omezí v následujících týdnech dopravu v Lošticích a Žádlovicích. Od pondělí 9. května do pátku 20. května bude neprůjezdná ulice U Valchy v Lošticích a silnice do Žádlovic a také navazující úsek směrem k Pavlovu.

Žádlovicemi tak půjde dát projet jen od Vlčic směrem na Pešť. Objízdná trasa povede z Loštic přes Líšnici a Zavadilku do Pavlova.

Od 16. do 27. května pak budou uzavřené budou dvě ulice v Lošticích. Řidiči neprojedou ulicí Nábřeží od křižovatky s Olomouckou a Havelkovou ulicí směrem k mostku přes Třebůvku a zákaz vjezdu bude i na opačné straně řeky v navazujícím úseku ulice Trávník. (mik)

Pejskaři se mohou hlásit na Šumperského hafana

Šumperk – Na konci května se bude v Pavlínině dvoře v Šumperku konat už osmý ročník zábavné soutěže psů všech ras a velikostí Šumperský hafan.

Součástí programu bude prezentace psích ras typických pro země Evropské unie. Zapojit se může každý pejskař.

„Vyzýváme všechny majitele zajímavých nebo méně obvyklých plemen psů, aby přišli svého mazlíčka předvést. A pokud máte adoptovaného pejska, napište nám stručný příběh, jak jste ho získali," vyzvala mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku Marcela Musilová.

Zájemci se mohou ozvat na e-mailové adresy marie.gronycho­va@muzeum-sumperk nebo marcela.musilova@ muzeum-sumperk.cz, případně napsat na facebookové stránky. (mik)

V okolí tvrze představí lesníci svou práci

Těchonín – Na zábavný i poučný Den s Lesy ČR mohou vyrazit rodiče se svými ratolestmi v sobotu 7. května ke tvrzi Bouda u Těchonína. Od třinácti hodin tady bude v krásné přírodě připravená trasa se sedmi stanovišti, na nichž budou děti plnit různé úkoly a prozkoumají i část samotné tvrze.

Po cestě si mohou zastřílet z luku či ze vzduchovky a dozvědí se zajímavosti o lese a přírodě. Po zdolání trasy se mohou těšit na opékání buřtů na ohni.

V doprovodném programu budou k vidění ukázky práce s dravci i vystoupení trubačů. Účastníci akce, kteří budou mít s sebou děti, mohou výjimečně vjet autem až k tvrzi Bouda. (mik)

Turisté vyrazí Přes kopce a dolíky

Palonín – Na pochod Přes kopce a dolíky se vydají v sobotu 7. května turisté z Palonína a okolí. Start je od 13 do 13.30 hodin na hřišti za obecním úřadem. Pro rodiče s malými dětmi bude připravená krátká trasa ke Skalce, zdatnější se mohou vydat na desetikilometrový pochod. V cíli čeká na děti spekáček, odměnu dostanou i dospělí. (mik)

Den vítězství oslaví lampionovým průvodem

Bušín – Den vítězství nad nacismem si připomenou v pátek 6. května v Bušíně lampionovým průvodem a uctěním památky padlých za druhé světové války. Sraz je v devatenáct hodin u místního kulturního domu. Po průvodu budou oslavy pokračovat na Kořínku, kde místní hasiči připraví táborák a bohaté občerstvení. (mik)

Komunitní škola ukáže, co nabízí

Dolní Studénky – Dolnostudénské vzdělávací centrum pořádá v úterý 10. května pro všechny generace Den otevřených dveří Komunitní školy. Zájemci si budou moci od půl páté odpoledne v budově zdejší základní školy vyzkoušet, jak se cvičí jóga či pilates, pokusit se uplést něco z papíru nebo objevit nové trendy v líčení. Pro děti bude připraveno tvořeníčko. Seniorům, kteří mají zájem navštěvovat Univerzitu třetího věku, bude na případné dotazy připravená odpovídat koordinátorka této aktivity Vlasta Sršňová. K dispozici budou také informační letáky k aktivitám, které Komunitní škola připravuje na příští školní rok. (mik)

Sbírku na prevenci rakoviny uzavře Květinový koncert

Loštice – Květinový koncert uzavře ve středu 11. května v Lošticích Český den proti rakovině. V Městském kulturním centru vystoupí od osmnácti hodin pěvecké sbory Větrník a Větrníček ze Základní školy v Lošticích a zdejší smíšený sbor Švestky na víně. Vstup je volný. Před koncertem budou moci příchozí přispět do sbírky na prevenci rakoviny a pomoc onkologicky nemocným lidem. (mik)