V sedmadvacetitisícovém Šumperku úředníci ke konci loňského roku evidovali přes tři stovky automatů. Velkou většinu jich povolilo ministerstvo, jen malou část místní radnice. Na jeden přístroj připadá šestaosmdesát obyvatel města.

V automatech lidé utopí velké penízePříjmy z hazardu tvoří významný příjem rozpočtů měst, mnohem více peněz v nich však lidé prohrají. Podle výpočtů Deníku za loňský rok lidé v Šumperku v herních automatech prosázeli zhruba o sto třicet milionů korun více, než jim stroje vyplatily. V Jeseníku tato suma činila přibližně šedesát milionů korun

Jen pro srovnání: Průměrná hrubá mzda v České republice činí 24 836 korun. Z balíku peněz utopeného v šumperských automatech by mohlo tuto částku získat 5228 lidí

Mezi skupiny nejvíce ohrožené hazardem patří děti a mladiství, muži obecně nebo lidé s povoláním, ve kterém se dostávají do kontaktu s automaty. Do rizikových skupin spadají také nezaměstnaní, lidé v krizi, alkoholici a narkomané. Ale také ti, kteří mají přístup k velkým finančním prostředkům, jako jsou podnikatelé a bankéři

A důsledky patologického hráčství? Rozpad rodiny, zadlužení, sociální problémy, potíže s bydlením, psychické problémy či kriminalita (například krádeže, zpronevěra nebo prostituce)

Ještě horší je situace v Jeseníku. Zde úřady ve stejné době evidovaly 242 přístrojů. Na jeden tak připadalo pouze osmačtyřicet Jeseničanů.

„Jsme si vědomi toho, že herny naneštěstí stojí podél páteřní městské komunikace. Není to dobrá vizitka. Máme je v blízkosti knihovny, základní umělecké školy, což jsou zařízení pro děti," připustil místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Zastupitelé města se tématem hazardu naposledy zabývali před dvěma lety. Schválili tehdy vyhlášku, která dala stop stav počtu heren ve městě. Existovat mohou na dvaceti místech.

Do výraznější regulace se tehdy město nepustilo. Nebylo totiž jasné, jakým způsobem lze herny omezovat. V poslední době problém regulace hazardu zastínila jiné témata.

„Předpokládám, že se tato problematika stane v rámci předvolební doby tématem letošního léta nebo podzimu," doplnil Libor Halas.

I v Šumperku je pravděpodobné, že se městský parlament bude snažit hazard zregulovat. „Někteří zastupitelé by toto téma rádi otevřeli, velmi pravděpodobně se tak stane na některém zasedání na jaře. Jsou zde snahy vytlačit herny z centra města," řekl tajemník šumperské radnice Petr Holub.

Názory šumperských zastupitelů se různí. Řada z nich argumentuje tím, že díky příjmům z hazardu může město dotovat sportovce, kulturu i neziskové organizace. Například na grantech a dotacích radnice letos rozdělí 4,5 milionu korun, na výkonnostní sport přispívá částkou 2,5 milionu korun a prvoligový hokej dostane od města 3,5 milionu korun. To vše významný příjem z automatů umožňuje.

„Určitě budeme zvažovat, jak dostat hazard z některých částí města. Problematická je třeba herna v budově divadla. Ale vše se musí posuzovat po právní stránce, jsou zde uzavřené nájemní smlouvy. Vše se musí nejdříve předjednat, než s tím půjdeme do zastupitelstva," řekl zastupitel a předseda finančního výboru František Merta.

To znamená, že se o hernách zastupitelé budou nejdříve bavit za zavřenými dveřmi. Jak je již v Šumperku zvykem, při veřejných zasedáních se předem dohodnutý návrh většinou odhlasuje, aniž by se o něm před publikem diskutovalo.

„Osobně bych dal přednost tomu, aby herny nebyly v centru města a také byla omezena jejich provozní doba. Musíme nyní zjistit, zda to legislativa umožní," konstatoval zastupitel Petr Krill.

Šumperká radnice v roce 2007 vydala seznam míst, kde se smějí automaty provozovat. Seznam obsahuje sedmadvacet adres. K tomu další bedny blikají v podnicích, jejichž provozovatelé si obstarali povolení od ministerstva financí, a radnici tak tímto administrativním procesem obešli.

Příjmy z hazardu tvoří výrazný přínos do městských kas. V Šumperku se za loňský rok jednalo o částku 27 milionů korun. Z toho z automatů přiteče téměř 26 milionů, zbytek tvoří výnos z loterií a sázek. Jeseník z hazardu získal celkově přes čtrnáct milionů korun.