S pomocí výsuvných žebříků na její konstrukci navěsili 44 858 malovaných skořápek, a překonali tak vlastní velikonoční rekord z roku 2007. Tehdy ovšem zdobili sousední kaštan a přetvořili ho ve strom Skořápkovník s 30 658 kraslicemi.

„Bludov je pro nás opravdu rekordní obec. I v jiných městech a obcích mají víc rekordů, ale málokdy z různých oblastí. Většinou jen obnovují ten svůj původní,“ řekl zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den Michal Jurečka, když výsledek odpoledne vyhlašoval.

V Bludově zorganizoval místní kulturní dům po Skořápkovníku ještě rekord v nejdelší funkční autodráze. A v knize rekordů je i místní pěstitelka Jana Brumovská a její okrasný durman s 192 velkými květy.

Pro letošní pokus začali v Bludově shromažďovat prázdné skořápky už loni v září. První měsíc jich lidé přinesli pět set, pak přibývaly rychleji. V březnu Bludovští dodali kolem jedenácti tisíc skořápek a největší přísun nastal v prvních šesti dnech dubna, kdy přibylo kolem deseti tisíc kusů. Zdražení vajec se nijak neprojevilo.

„Měla jsem úplně zavalenou kancelář, a když jsme s týmem dobrovolnic začaly kraslice navlékat na šňůry, vyčlenily jsme pro ně celou šatnu. Visely tam místo kabátů,“ řekla hlavní organizátorka Jarmila Divišová, vedoucí kulturního domu.

Skořápky - bílé i nazdobené - sem proudily hlavně ze školy a školky, kde byla vyhlášena soutěž. Úplně nejvíc, přesně 3682, jich dodal David Matějíček. Přispěli i známí Bludováků z okolních obcí a plný batoh kraslic dorazil spolu s dcerou Jarmily Divišové dokonce až z Anglie.

„Od ledna jsme se scházely jednou týdně, a jak dřív ženské po večerech draly peří, tak my jsme barvily a navlékaly a navlékaly. Ty poslední skořápky byly úplně čerstvé, ještě z nich kapal bílek,“ řekla Jana Baslarová z týmu dobrovolnic.

V sobotu 7. dubna v osm ráno nastal den D: zavěšování trsů kraslic na konstrukci, kterou vyrobil místní podnikatel Zbyněk Poisl. „Tvoří ji asi dvě stě metrů plastových trubek připevněných k trubkovému lešení. Potažená je ještě maskovací vojenskou sítí, abychom udrželi tvar vejce,“ řekl konstruktér.

Lehounké skořápky, z nichž každá váží pouhých deset gramů, nakonec vytvořilo zátěž o váze čtyři sta kilogramů.

Na odpolední vyhlášení rekordu proudily davy lidí; snad každý Bludovák se chtěl s obří kraslicí vyfotit a sáhnout si na ní. Co s ní bude dál?

„Až do 15. dubna ji budeme hlídat, aby si ji ještě lidé mohli prohlédnout. Večer ji nasvítíme reflektorem. Pak bych dílo nejraději nabídla někomu, kdo by měl patřičně velký prostor. Uvidíme, co s kraslicí příroda udělá. Podepsat by se na ní mohl vítr a zejména déšť, který některé barvy na skořápkách asi rozpustí,“ uzavřela Jarmila Divišová.