Hasiči v celém Olomouckém kraji vyjížděli od rána do večera k téměř pěti stům zásahů. 

Vichr má na kontě i zraněné.

"V Opatovicích u Hranic odpoledne narazilo auto do spadeného stromu, dvě zraněné osoby hasiči museli vyprostit," informoval mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Vlaky na Prahu stojí

Velké problémy vznikly na železnici.

Na hlavním koridodru mezi Prahou a Ostravou zastavil provoz v úseku mezi Olomoucí a Zábřehem. Mezi Červenkou a Moravičany nákladní vlak odpoledne najel do stromu.

Spoje na Prahu a Ostravu nabraly několikahodinová zpoždění. 

Neděle 29.10.2017 - silný vítr zastavil vlaky, chaos na hlavním nádraží Olomouc
Kolaps na koridoru Olomouc - Praha, zpoždění přesáhla čtyři hodiny

VIDEO: EXTREMNĚ SILNÝ VÍTR v Olomouckém kraji 29.10207 pohledem hasičů…

Odlétávající střechy

V Plumlově spadnul strom na několik aut. V Olomouci na několika místech hasiči zabezpečovali uvolněné plechy na střechách bytových domů. Podobné problémy jsou i v Přerově i Prostějově.

V Držovicích na Prostějovsku spadla štítová stěna, v olomoucké části Černovír padaly plechy ze střechy na silnici. Uvolněné plechy zajišťovali hasiči i na Klášterním Hradisku a Holici v Olomouci.

Podobně eternitová střecha popadala na komunikaci v přerovské ulici Svépomoc. V Přestavlkách na Přerovsku došlo k pádu střechy z průmyslového objektu. 

Ve Velké Bystřici spadla odpoledne střecha ze stavebnin.

Na Jánského ulici v Olomouci se zase uvolnili plechy ze střechy. Z cukrovaru v Brodku u Přerova spadl větší kus střechy.

Uvolněné plechy museli hasiči odpoledne řešit také například v Senici na Hané, Křelově či v Libině na Šumpersku.

V Kokorách zase padaly ze střechy cihly. 

"Ve Šterberku v Jivavské ulici došlo k pádu střechy. V Moravičanech narazil vlak do stromu. V Němčicích nad Hanou zasahují hasiči u utržených plechů na střeše. 

Popadané stromy na silnicích

Hasiči už po poledni varovali před jízdou autem, stromy padají na silnici, hasiči řešili už i několik případů rozbitých vozů.

"Pokud můžete, zvažte nyní cestu autem. Evidujeme několik pádu stromů na vozidla i na frekventované cesty. Prozatím jsou všechny nehody bez zranění osob," popsal v poledne aktuální situaci mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Popadané stromy ležely na dálnici D35 na 245 kilometru ve směru z Mohelnice na Olomouc, několik spadlých stromů za sebou řešili hasiči na silnici z Dolan směrem na Jívovou a dále z Jívové směrem na Domašov nad Bystřicí.

VIDEO: Popadané stromy u Jívové. Zdroj: HZS OK 

V Kosově na Šumpersku došlo k pádu sloupu elektrického vedení, v Lipové Lázni na Jesenicku řeší hasiči uvolnění plechové krytiny na místní poště.

V České Vsi na Jesenicku hasiči zajišťují uvolněné plechy na střeše plaveckého bazénu a v Šumperku v Komenského ulici aktuálně hasiči zajišťují uvolněný plech hrozící pádem na chodník.

Další pád střechy řeší hasiči v Mohelnici.

Na Prostějovsku v Mostkovicích spadl vikýř a části plechu z objektu, u Brodku u Prostějova ležel strom na dálnici, v prostějovské části Vrahovice pomáhali hasiči s krytinou na garážích. 

V Přerově vyvrátil vítr zastávku, v okolí Hranic bylo také několik spadených stromů na silnice.

Ve Sladovní ulici v Kojetíně řešili hasiči uvolněné tašky na střeše, V Přerově místní části Žeravice došlo pádu stromu na chatu. 

V Sokolské a v Hněvotínské ulici v Olomouci se uvolnily plechové střechy, na malé hale u zimního stadionu hasiči zajišťují uvolněné plechy.

V Hodolanské ulici sundávali hasiči stan ze střechy. V Krčmani na Olomoucku vítr utrhl střechu autobusové zastávky. 

Pavla Karafová z Olomouce
Hendikepovaná matka, která i s dětmi skončila na ulici, dostane novou šanci
Tramvaj EVO 1 před testy v pražském dopravním podniku v roce 2015
Tyto nové tramvaje míří do Olomouce. Mají čtvery dveře