Obec také plánuje navýšit kapacitu stávajícího vodojemu.

„Reagujeme na současnou situaci, kdy vody v souvislosti se suchem ubývá. Rádi bychom byli soběstační a měli vlastní zdroj. Vodu z Nového Malína ale zřejmě budeme částečně využívat nadále,“ sdělil starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

Vrt přijde na více než milion korun, obec má už pro tento účel přislíbenou dotaci z Ministerstva životního prostředí.
Problémy obyvatelé Dolních Studének pocítili například loni létě, kdy byla krátkodobě dodávky vody z Nového Malína omezená a následně hladina ve vodojemu poklesla. Lidem tak vyschly kohoutky a nestalo se tak poprvé.

„Výpadků nebývá mnoho, ale stávají se, například když si lidé napouštějí bazény. Nový vodojem bude mít trojnásobnou kapacitu, což by těmto situacím zabránit,“ dodal Radim Sršeň.

Ilustrační foto
Cyklostezku ze Šumperku do Bratrušova prodraží most

Nová voda pro Zábřeh a okolí

Nový zdroj pitné vody pro tisíce domácností ze Zábřehu a okolních vesnic také plánuje společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk.

Nyní připravuje hloubkový vrt v katastru obce Lesnice, která se nachází necelých pět kilometrů od Zábřehu. Povede do hloubky dvou stovek metrů. Práce rovněž začnou na jaře. Vodu by v budoucnu mohlo využívat více než osmnáct tisíc lidí ze Zábřehu a okolí. 

Souprava ČD RegioPanter
Šumpersko spojí s Olomoucí další rychlá trať