Učni měli za úkol ukout dva výrobky, každý během dvou a půl hodiny. Ve středu dopoledne vyráběli klepadlo, odpoledne kreslili svícen podle předlohy.

„V dnešním druhém soutěžním kole bylo téma volné. Účastníci měli vyrobit jakýkoli užitkový předmět. Vidíme tu obouváky na boty nebo svícny," řekl učitel odborného výcviku Střední školy gastronomie a farmářství Martin Kirakovjan.Celostátní kolo soutěže odborných dovedností žáků v oboru umělecký kovář – zámečník, pasíř.  Student III.ročníku Daniel Macek

Do vesničky nedaleko polských hranic se sjeli zástupci pěti škol z celé České republiky. Pořadatelskou školu zastupoval učeň třetího ročníku Daniel Macek.

„Včera jsme klepadlo stihli vyrobit v limitu, dnes jsme se svícnem už byli na hraně s časem. Nakonec jsme to ale stihli," popsal své pocity ze soutěže.

Podle ředitelky Střední školy gastronomie a farmářství Silvie Pernicové dnešní děti nemají takovou manuální zručnost jako jejich předchůdci.

„Dílny v základních školách mizí. Není už ani tak rozšířené dvougenerační bydlení. Kluci nebývají s dědou v dílně, často ani nemají představu, že takové řemeslo existuje," řekla Silvie Pernicová.

Kovářské řemeslo má podle ní budoucnost.

„Když potřebujete menší zakázku, velká firma vám nevyjde vstříc, protože to pro ni není ekonomicky výhodné. Drobní řemeslníci vykonávají službu i ve svém okolí. Toto řemeslo má určitě perspektivu," je přesvědčená ředitelka Pernicová.