Zároveň epidemiologové prošetřují dva případy, kdy lidé s infekčním průjmovým onemocněním uvedli, že si dopřáli syrové mléko z automatu. Podle epidemiologů však není jisté, zda se nakazili z mléka. Kampylobakteriózu mohli dostat z drůbeže, což je pravděpodobnější.

„V šesti ze sedmi vzorků byla zjištěna běžná mikroflóra. V jednom se našly mikroorganismy, které mohou v některých případech způsobit průjmové onemocnění. Výstup je tedy takový: syrové mléko z automatů je nutné převařovat,“ uvedl Pavel Moravec z olomoucké krajské veterinární správy.

Lidé, kteří si oblíbili čerstvé mléko z automatu, však neskrývá, že jim chutná právě tak, jak je natankují ze zařízení.

„Děti už jiné mléko nechtějí. Nepřevařuji ho,“ uvedla již dříve žena z Dolan, která má tři malé děti.

Právě před tím, aby mléko v syrovém stavu pili nejmenší, veterináři varují.

„V těchto případech bych rozhodně převařoval. Organismy, které byly v jednom vzorku zjištěny, hospodyňky snadno zlikvidují při minimálním tepelném ošetření,“ uvedl Moravec.

Pro uchování chuti čerstvého mléka doporučují veterináři zahřátí na pětašedesát stupňů Celsia po dobu dvaceti minut.

„Aby byla uchována přijatelná chuť, protože vařením skutečně mléko ztrácí chuťové vlastnosti,“ poznamenal Moravec.

V jakém automatu ze sedmi zkoumaných byly rizikové bakterie zjištěny, veterinární správa nezveřejnila.