„Původně jsme počítali s tím, že výsadba proběhne do konce června. Zakoupení stromů se zemními baly to umožňuje i v těchto teplejších měsících. Kvůli velkému převisu poptávky však část dřevin získáme o několik měsíců později,“ uvedl Roman Putko, vedoucí provozu zeleně Technických služeb Jeseník.

Únorová živelní událost poničila na oblíbeném odpočinkovém místě 68 vzrostlých stromů. Stejný počet pořídí technické služby v zastoupení města Jeseník z dotace Státního fondu životního prostředí. Jednak se bude například o okrasné jabloně a hrušně, jírovce, jinany, převislé buky a také magnolie.

Chovatelská výstava v Olšanech
Králíci, holubi, slepice... V Olšanech vystavovali chovatelé

Technické služby plánují počet nových stromů ve Smetanových sadech navýšit o dalších jednatřicet jehličnanů.

„Vybrali jsme smrk Pančičův, což je méně vzrůstný a štíhlejší druh smrku. Jehlice na spodní straně má stříbřité a pro současné parkové úpravy je mnohem vhodnější a esteticky působivější,“ doplnil Roman Putko.

Navíc i lavičky a rododendrony

Vzhled Smetanových sadů zlepší také instalace nových laviček v okolí památníku Vincenze Priessnitze. Blízké jalovce nahradily nové keře rododendronů.

Jako živé memento řádění přírodního živlu zůstanou ve Smetanových sadech pařezy po polámaných a poškozených stromech, jejichž odstranění je finančně velmi náročné.

„Pařezy nepřekáží návštěvníkům parku ani jeho údržbě a z provozního hlediska nejsou nebezpečné. Naopak mohou dětem sloužit ke hraní,“ poznamenal Roman Putko.