Kamarádi ztraceného muže zalarmovali jesenickou horskou službu kolem šesté hodiny s tím, že s mužem nemají ani telefonické spojení.

„Podle informací, které jsme dostali, zůstal někde v oblasti Malého nebo Velkého kotle. Měl vybitý telefon a ke vší smůle vadný kabel od powerbanky. Sporadicky se kamarádům dovolal, ale pouze stačil říct, že sundal lyže a jde pěšky, protože je zraněný. To se mu mohlo stát osudným, protože v těch místech je až metr sněhu,“ uvedl k okolnostem pátrání Tomáš Skokan, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Členové horské služby do terénu ihned vyslali tři týmy na terénní technice a skialpech. Zároveň také začali spolupracovat na upřesnění polohy hledaného s kolegy z polské horské služby GOPR.

„V těch krátkých momentech, kdy se pánovi podařilo zprovoznit telefon, se ho Poláci snažili lokalizovat podle signálu. Po přibližně třech hodinách pátrání ve složitém a špatně přístupném terénu lyžaře našel tým ze stanice horské služby v Karlově. Ten se okamžitě spojil s dalšími a všichni začali organizovat přepravu na dostupnější místo,“ doplnil Tomáš Skokan.

Záchranáři zjistili, že muž je vyčerpaný a začíná být podchlazený, proto mu ihned poskytli tepelný komfort.

„Zranění nebylo v podstatě vážné a nevyžádalo si ošetření, takže jsme ihned zorganizovali transport na naší stanici. Vzhledem ke sněhové pokrývce a místě nálezu ovšem nebyl jednoduchý. Na stanici jsme jej předali jeho kamarádům,“ komentoval akci Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Připomněl návštěvníkům hor, že za žádných okolností nemají opouštět skupinu a vydávat se sami do neznámého terénu.

Záchrana malého snowboardisty na Ovčárně
V Jeseníkách se težce zranil třináctiletý snowboardista