Na rozdíl od loňské zimy žádné zranění nebylo smrtelné. Ale i v této sezoně několikrát na hory pro pochroumané lyžaře letěl záchranářský vrtulník.

„Za minulou zimu jsme zasahovali zhruba u tisíce zranění, vzhledem k tomu, že se lyžovat bude ještě zhruba tři týdny, statistická čísla budou na konci této sezony přibližně stejná,“ vysvětlil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Naposledy začátkem února se na sjezdovce vážně zranily dvě děti, pro které přiletěla helikoptéra.

„Typicky zimní úrazy jsou poraněné vazy, kluby, pohmožděniny i zlomeniny. Vrtulník většinou žádáme, pokud se jedná o člověka v bezvědomí,“ dodal Michal Klimeš.

Obyvatelé Rudy nad Moravou přivítali své slavné rodáky Ondřeje (vlevo) a Tomáše (vpravo) Bankovy, trenéry dvojnásobné zlaté olympioničky Ester Ledecké.
Tomáše a Ondřeje Bankovy přivítali v Rudě dortem i koloběžkou
Ve skiareálu v Dolní Moravě se v úterý 6. února vážně zranili dva lidé
Malý lyžař spadl ze čtyřmetrové výšky, letěl pro něj vrtulník

Nejvíc úrazů v největších areálech

Podle statistik je největší počet úrazů v rezortech Karlov a Dolní Morava, to ovšem souvisí s jejich velikostí a tím i velkým počtem návštěvníků.

„Z počtu lyžařů se jedná vždy jen o malé procento, které se poraní, takže Karlov i Dolní Morava nejsou po této stránce výjimečné,“ vysvětlil Michal Klimeš.

„Na Dolní Moravu jsme vyjížděli k desítkám zranění. V souvislosti s užíváním ochranných prvků, jako je například lyžařská helma, se ale snížil počet poranění hlavy,“ zmínil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Úprava běžeckých tratí v Jeseníkách
Běžkaři v Jeseníkách mají lepší stopu. Podívejte se na rolbu v akci

Region má prázdniny, přeplněno ale není

I když tento týden si užívají jarní prázdniny školáci z šumperského, jesenického i olomouckého regionu, střediska ve všední dny přeplněná nejsou.

„Tato situace se paradoxně opakuje už několik let, nejsilnější návštěvnost v Jeseníkách je, pokud mají prázdniny děti z jižní Moravy,“ konstatoval Michal Klimeš.

Sněhové podmínky v lyžařských areálech jsou zatím dobré, třebaže stavu tratí předchozí silné mrazy příliš nesvědčily.

I když rolby sjezdovky denně upravují, pohyb sjezdařů vrstvu sněhu odkryl až na ledové plotny.

Mírná obleva by měla stav zlepšit, střediska mají navíc stále značné zásoby technického sněhu. 

Nádraží v Hanušovicích. Ilustrační foto
Zanedbané nádraží v Hanušovicích získá ztracenou krásu