Hmota složená z desek prachového sněhu o tloušťce dva a půl metru sjela po skoro kilometrové dráze. Plocha, která se odtrhla, měřila na délku zhruba tři sta metrů.

„V dosahu laviny se pravděpodobně nikdo nepohyboval, a tak nevíme ani přesné datum, kdy do údolí sjela. Vzhledem k délce dráhy a množství sněhu se ale rozhodně jedná o nejmohutnější lavinu, jaká se v posledních dvaceti letech v tomto pohoří vytvořila,“ uvedl Jiří Hejtmánek, lavinový preventista Horské služby Jeseníky.

V pohoří stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. I přes tuto událost horští záchranáři neuvažují o zvýšení na stupeň čtyři.

„Vzhledem ke krátkodobým oteplením a následujícím snížením teplot pod bod mrazu vrstvy sněhu pomalu sesedají. Přesto znovu upozorňujeme všechny, kteří se v Jeseníkách pohybují, aby lavinové nebezpečí nebrali na lehkou váhu,“ sdělil Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

V pátek bude na hřebenech Jeseníků doznívat silný vítr. Teploty budu postupně klesat a v sobotu se dostanou k mínus deseti stupňům.

Ilustrační foto
Autobusovou linku na Ostravu postihla další redukce
Na Bukové hoře spadl strom na lanovku
Na Bukové hoře spadl strom na lanovku. Zůstali na ní uvěznění lyžaři