Na hřiště Priessnitzových lázní nastoupilo dvanáct závodníků. Ti museli předvést své dovednosti jak s motorovou pilou, tak se sekyrou. V první disciplíně měli za úkol přeseknout kmen, na kterém sami stojí.

Ač disciplína vypadá velmi nebezpečně, je to jedna z prvních, kterou se začínající sportovci v oblasti sportovního dřevorubectví učí. Následovalo řezání kmene motorovou pilou a přesekávání stojícího kmene.

Do čtvrté disciplíny se probojovalo osm nejlepších závodníků. Museli v ní prokázat dovednost při přeřezávání kmene o průměru 46 centimetrů obrovskou ruční pilou.

Umělecký tesař vytváří překrásná díla
Umění vytvářené motorovou pilou. Dřevorubec vytváří díla, o která se lidi perou

Divácky nejnapínavější disciplínou celé soutěže byl springboard, při kterém závodníci přesekávají kmen ve výšce tří metrů z prkna, které si do kmene nejdříve musí sami vsadit. Tato adrenalinová disciplína nejvíce rozkrývá výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými závodníky. Řada z nich nedokázala velmi náročný úkol splnit v dvouapůlminutovém limitu.

Královskou disciplínou, která soutěž uzavírala, bylo řezání extrémně silnou pilou, na kterou nastoupilo šest nejlepších atletů. Cílem bylo odříznutí tří kompletních kotoučů v patnáct centimetrů široké výseči z ležícího kmene o průměru 46 centimetrů v co nejkratším čase.

Disciplínu, stejně jako celé mistrovství, vyhrál Martin Roušal. Českou republiku bude reprezentovat 29. října ve švédském Göteborgu. „Ze začátku se pro mě závod nevyvíjel úplně ideálně, udělal jsem nějaké chyby, ale nevzdal jsem se, zabojoval a nakonec se mi podařilo zvítězit,“ uvedl dojatý vítěz.