Úkolem cukrářských učedníků je vytvořit dort na dané téma o maximální hmotnosti tři kilogramy, mohou jej z předepsaných surovin vyrobit ve své škole. Loni měli soutěžící za úkol upéct dorty s motivem karnevalu. Před zraky poroty a diváků budou cukráři zdobit perníky glazurou a vyrábět čokoládovou mašli.

„Výzvu k účasti potvrdilo celkem 12 škol s 18 soutěžícími. Bude pravděpodobně nutná redukce počtu přihlášených, aby odpovídal prostorovým možnostem historického sálu," poznamenal Krutil.

Soutěž se uskuteční 16. ledna. V porotě usednou přední cukráři i členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR, hodnotit se bude chuť, dodržení surovinového portfolia, technické a výtvarné provedení u každého dortu.

Diváci si budou moci od dopoledne prohlédnout vystavené soutěžní dorty, sledovat cukráře při práci i hlasovat v anketě o nejhezčí dort. Na místě budou také k dostání výrobky žáků pořádající SOŠ gastronomie a potravinářství.